Chp’li Öztrak, 'Net Hata Noksan' Kalemindeki Artışa Dikkat Çekti

Chp’li Öztrak, 'Net Hata Noksan' Kalemindeki Artışa Dikkat Çekti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, geçen mart ayında kaynağı belli olmayan döviz hareketlerinin izlendiği "net hata noksan" kaleminden 4,8 milyar dolarlık giriş olduğunu belirterek, “Söz konusu rakamın büyüklüğü, ortada olağanüstü bir durum olduğun.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, geçen mart ayında kaynağı belli olmayan döviz hareketlerinin izlendiği "net hata noksan" kaleminden 4,8 milyar dolarlık giriş olduğunu belirterek, “Söz konusu rakamın büyüklüğü, ortada olağanüstü bir durum olduğunu zaten göstermektedir.” dedi. TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ekonomik verilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öztrak, “Döviz kurunun artmasıyla yastık altında bekleyen dövizler sisteme girmiş olabilir ya da dış finansman bulma konusunda sıkıntı yaşamaya başlayan firmalar, yaptığı ithalat ve ticaret karşılığında yurtdışındaki mevduatlarını kullanmış olabilirler. Bu para girişinin neden kaynaklandığı konusunda bir inceleme başlatılmasını ve kamuoyuna doyurucu bir açıklama yapılmasını mutlaka bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

'DOLAR KURU YIL SONUNDA 1,92 LİRA OLMAZSA, MERKEZ BANKASI BAŞKANI DAVA EDİLEBİLİR'

Türkiye’nin hatasız yönetilmek zorunda olduğunu söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, “Yeni dönemde en çok sakıntı yaşayacak ülke listelerinin en ön sıralarında Türkiye’nin adı yer almaktadır. Böyle bir ortamda bağımsızlığını Dolmabahçe’de rehin bırakan Merkez Bankası’nın başkanı da yıl sonu için 1,92 TL’lik nokta dolar kuru hedefini vermeye devam etmektedir.” dedi. Bu söylemleriyle ciddi bir taahhüt altına girdiğini ifade eden Öztrak, “Bugünden sonra Merkez Bankası Başkanı’na güvenip dövizle borçlanan, dövizle sözleşme yapan her bir vatandaşımız, dolar kuru yıl sonunda 1,92 TL olmazsa dava etme hakkına sahiptir.” diye konuştu.

'NET HATA NOKSAN KALEMİNDEKİ PATLAMALARI, EKONOMİNİN DÖNME NOKTALARINDA GÖRÜRÜZ'

Faik Öztrak, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, “4,8 milyar dolarlık para girişi, Suriye parası olabilir deniyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu neyin parasıdır?” şeklindeki sorusu üzerine, “Bu net hata noksan kalemindeki sermaye girişlerindeki patlamaları, negatif olsun pozitif olsun ekonominin dönme noktalarında görürüz. Temmuz ayında bu kadar büyük bir net hata noksan kaleminin olması burada, açıklamaya çalıştım, bir olağanüstü durum olduğunu gösterir.” dedi. Bu artışın cumhuriyet tarihinin aylık rekoru olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bu büyüklükte bir rakamı biz bugüne kadar görmedik ancak buna yaklaşan rakamları, 2009 yılında kriz sırasında gördük. Dolayısıyla kendi kanaatim, bu rakamın önemli bir kısmı, biraz önce söylemiştim, sıkıntıda olan ailelerin yastık altındaki dövizi bozdurmaları. Sıkıntıdan finansmana ulaşamayan şirketlerin, yurtdışındaki mevduatlarını kullanmaları olabilir. Bir de insanların, doların 2 lirayı geçmesiyle birlikte psikolojik olarak, 'Bunu Türk Lirası'na çevirelim, kâr edelim' yaklaşımı etkili olmuş olabilir. Tabii ki Suriye, çünkü Türkiye’de bugün sınır yok. Atlarla geliyorlar karşı taraftan, bu tarafta da bizim silahlı kuvvetlerimiz var. Orada atlarla bir yerlere hücum ediyorlar, öteki taraftan kaçak malları geçiriyorlar. Burada dolar da geçiyor olabilir. Bu dolarları da geliyorlar, Türkiye’de bozduruyor olabilirler. Bunlar tamamen istikrarsızlık unsurlarıdır. Bu kaynağa güvenerek cari açığı sürdürmek mümkün değildir.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.