Chp Milletvekili Öz: Soma'da Maden Lobisi Devleti Yönetiyor

Chp Milletvekili Öz: Soma'da Maden Lobisi Devleti Yönetiyor

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, madenlerle ilgili kanun tasarısının Soma'ya dair maddelerinin işçi talebine değil, maden lobisine hizmet ettiğini savundu. Tutulmayan sözlerin, kadınları ve çocukları çok daha zor şartlara sürüklediğini,...

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, madenlerle ilgili kanun tasarısının Soma'ya dair maddelerinin işçi talebine değil, maden lobisine hizmet ettiğini savundu. Tutulmayan sözlerin, kadınları ve çocukları çok daha zor şartlara sürüklediğini, maden işçilerinin haklı taleplerinde ısrarcısı olmaya devam edeceklerini söyledi.

Madin faciasının ardından bugüne kadar, "Devletimiz büyüktür, yaralarımızı sarar" kandırmacasıyla Somalıların uyutulduğunu iddia eden Milletvekili Öz, “Bakanlar, kurumlar ve şirketler sorumluluğu birbirine attı, bir kenara çekildi. İstifa yerine, koltuğu ve rantı kolladı, acı paylaşmada ve bu büyük yası aşmada gereken duyarlılığı ne yazık ki gösteremedi. Hattâ yasanın içine de gizlice kaynak yapılan ranta fırsat oluşturdu. Onun için sözde, ‘Madencilerimizin yaralarını saracağız.’ denilen bu torba yasa, artık kavramını yitirip komisyonda 61 maddeden 148 maddeye çıktı. Torbanın içinde Soma ufaldıkça ufaldı.” dedi.

İşçilerin, haklarının teslim edilmesi yerine vahşi taşeron çarkına teslim edildiğini öne süren Sakine Öz, “Soma'da madencimiz, ailelerimiz, esnafımız hakkı için direnirken madencimize bol keseden söz veren Başbakan'ın, bakanların, AK Parti milletvekillerinin, konu işçi güvenliğine ve alacaklarına gelince sesleri kesildi. ‘Burası en güvenli maden şirketi.’ diyen Taner Yıldız'ın iftarını açması için sekiz saat bekletilen işçiler, bugün karşılarında dertlerini anlatacak bizden başka muhatap bulamadı. Komisyonlarda kırk gün boyunca patron parti ilişkisi, maden lobilerinin pazarlıkları tartışıldı, Soma'nın emeği ve acısı hiç yerine sayıldı. Madene ruhsat verme yetkisini kendine bağlayan Başbakan ve sömürü düzeninin, denetimsizliğin asıl mimarı olan iki bakan, Soma'ya vaatlerini unuttu.” şeklinde konuştu.

Madenlerde haftalık çalışma süresinin 36 saat olacağının söylendiğini hatırlatan CHP Milletvekili Öz, “Sonra komisyonda birden renk değiştirdiler. Soma'da madenciye zorla, ‘Ben 8 saat çalışmak istiyorum.’ dilekçesi imzalatıldı. Ankara'da kalem oyunları oynandı, madencinin yer altına iniş süresini çalışma süresinin dışına çıkardılar, işçilerin en az 1,5 saatini yok yere çaldılar. Oysa işçilerin belki bu süreden daha çok, iki gün tatil olmasına ihtiyaçları vardı. Yine her zamanki gibi konunun tarafı olan işçiye, ‘Senin düşüncen nedir?’ diye kimse sormadı. Yine iktidar, işçiye sahte söz verdi ama sözünden çark edip maden patronlarına, maden lobisine, ranta işçileri teslim etti. Bir avuç kömür için ömürlerini verenlere yine değer verilmedi.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.