Çevre yolunu ücretli otoparka çevirdiler

Çevre yolunu ücretli otoparka çevirdiler

Beyşehir Çevre Yolunun araç parkına yasak olmasına rağmen belediye tarafından park yeri işletmesi olarak kullanılması bir çok sorunu da beraberinde getirdi.

Beyşehir Çevre Yolu Üzeri Tıp Fakültesi civarındaki yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki hattın Büyükşehir Belediyesi Konbeltaş İşletmesi tarafından park yeri olarak kullanılması vatandaşların tepkisine neden oldu. Vatandaşlar ve civar esnaflarının ortak görüşü, buranın otopark olarak kullanılmamasından yana.

OTOPARK, AMBULANSA BİLE YOL VERMİYOR
Çevre yollarında park yapmanın yasak olmasına rağmen belediyenin burada park yeri yapmasının yanlış bir uygulama olduğunu anlatan vatandaşlar, “Beyşehir Çevre Yolu oldukça işler bir cadde. Daha önce yol kenarına park yapılması yasaktı. Trafikte de sorun yaşanmıyordu. Şimdi ise Konbeltaş İşletmesi tarafından Beyşehir Çevre Yolu’nun otopark olarak kullanılması yolda çeşitli problemlerin yaşanmasına neden oldu. Yol kenarının otopark olarak kullanılması nedeniyle üç şeritli yol iki şeride düştü. Burası Tıp Fakültesi’ne gelen acil hastaların kullandığı tek karayolu. Bazen öyle anlar yaşanıyor ki, trafik sıkışıklığı nedeniyle ambulanslar bile gelip geçmekte zorlanıyor” dedi.
10 DAKİKASI 2 LİRAYA PARK
Bazı vatandaşlar da Tıp Fakültesi Hastanesi’ne hasta getirdiklerinde veya ziyaret için geldiklerinde yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir süre araçlarını yol kenarına park ettiklerini, çıktıklarında ise para talebinde bulunan otopark görevlilerini görerek hayrete düştüklerini bildirdi. Çevre yoluna otopark yapımının mantıksız bir iş olduğunu dile getiren vatandaşlar, “Yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir süre park ettiğimiz araç için 2 lira park parası talebinde bulunuyorlar. Beyşehir Çevre Yolu üzerindeki otopark işletmesinin kaldırılması için belediyeye talepte bulunduk. Ancak cevap alamadık” diye konuştu.
BELEDİYE, KANUNEN YASAK OLANI YAPIYOR
Karayolları Trafik Kanunu’na göre çevre yollarında otopark ve park işletmesinin yasak olduğunu belirten çevre esnafı, belediye yetkililerinin bu kanunu yok saydığını iddia etti. Kanunen yasak olan bir şeyin tüm kişi ve kurumları kapsadığını anlatan vatandaşlar, “Biz sesimizi duyurmak için ne kadar uğraştıksa da başarılı olamadık. Bizim tek isteğimiz, kanunen de yasak olan bu otopark işletmeciliğine bir an önce son verilmesidir” ifadelerini kullandı.
‘MOTORLU TAŞITLARA DEĞİL, İNSAN İHTİYAÇLARINA
GÖRE ŞEKİLLENMİŞ KENT İSTİYORUZ’
Beyşehir Çevre Yolu üzerindeki tek sorunun otopark sorunu olmadığını, bunun yanında karayolunu ikiye ayıran orta şeridin de demir ağlarla örülmesi nedeniyle yayaların karşıdan karşıya geçerken büyük zorluk yaşadığını anlatan çevre esnafı, “Yayaların karşıdan karşıya geçebilmek için önce demir parmaklıklara, ardında yol kenarına park etmiş olan araçların engeline takıldığına dikkat çekti. Avrupa Yaya Hakları Bildirgesine göre yayanın motorlu taşıt değil, insan ihtiyaçlarına göre şekillenmiş kentlerde yaşama hakkı olduğunu anlatan vatandaşlar, bu haklarının ihlal edildiğini söyledi. Yine Avrupa Yaya Hakları Bildirgesi’nde belirtilene göre yayanın fiziksel ve ruhsal sağlığını korumaya uygun koşullar sunan kamu alanlarının nimetlerinden özgürce yararlanma ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı var. Ancak araçların ve demir parmaklıkların oluşturduğu olumsuz koşullar bu hakkımızın da ihlal edildiğini gösteriyor. Karşıdan karşıya geçerken zik zak çizmek zorunda kalıyoruz” dedi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.