Çarşı hareketlendi

Çarşı hareketlendi

Ramazan Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte çarşı-pazarda da hareketlilik arttı.

Ramazan Bayramı'nın yaklaşması ile birlikte çarşı-pazarda da hareketlilik arttı. Giyimden ayakkabıya, bayram şekerinden kuru kahveye kadar birçok ürün alıcısı için teşhir ediliyor

 

Konya'da bayram alışverişi denilince akla gelen Aziziye Camii civarında büyük marketlere rağmen bayram bereketi kendisini gösteriyor. Kahve makinesinin kahveyi öğütürken çıkardığı sese çocukların sevinç çığlıkları ve satıcıların naraları eşlik ediyor.

BAYRAM YAKLAŞTIKÇA YOĞUNLUK ARKTIYOR

Konya Valiliği karşısı, Kayalıpark civarı, Şems, Şerafettin Camii yakınları da bayramda alışveriş yoğunluğunun yaşandığı yerler arasında yer alıyor. Konya Valiliği önünde açtığı tezgahta pantolon ve gömlek satışı yapan Hüseyin Dağ, bayram yaklaştıkça kalabalığın arttığını ve alışverişin de hız kazandığını belirtti. Özellikle arife günü satışlarda patlama beklediklerini söyleyen Hüseyin Dağ, "Konya halkı işini son güne bırakmayı seviyor. Bayram arifesinde de yine alışveriş yoğunluğu yaşanacak gibi görünüyor. Şimdilerde alışveriş rutinin üstünde olsa da asıl satışlarımızı bayram arifesinde yapacağımızı umut ediyoruz. Arife günü sabah erkenden başlayan alışveriş heyecanı gece geç saatlere kadar sürecektir. Biz de bu heyecandan ve bereketten nasibimizi almak için buraya geldik" ifadelerini kullandı.

YAZLIK AYAKKABI SATIŞLARI ARTTI

Bayramın gelmesine sadece birkaç gün kala iş yerini bayrama özel olarak hazırlayanlar arasında ayakkabıcılar da yer alıyor. İş yerlerini bayrama özel olarak dizayn ettiklerini söyleyen ayakkabı satıcısı Hasan Gürler, "İş yerimizde bayrama özel reyonlar hazırladık. Bayramın yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle yazlık ayakkabılar daha çok ilgi görüyor. Ayakkabı satışları da bayram yaklaştıkça artıyor. Marka olan, kaliteli ayakkabılar fiyatlarının biraz daha yüksek olmasına rağmen daha çok tercih ediliyor. Çünkü müşteri, ayakkabıyı bir defa alıp rahat rahat giymek istiyor" diye konuştu. Ayakkabı fiyatları ile ilgili de değerlendirme yapan Hasan Gürüler, "Ayakkabı fiyatlarında bayrama özel indirimler yaptık. Bayan ayakkabılar 25-100 TL arasında değişirken, erkek ayakkabıları ise 50 TL'den başlayıp 400 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bayramda en çok sevindirilmesi gereken çocuklar için hazırladığımız ayakkabıların fiyatları ise 15 ile 80 TL arasında değişiyor" diye konuştu.

75 YILDIR AYNI YERDE KOLONYA SATIYOR

Bayramlarda gelen misafirlere sunulan ve birçok çeşidi bulunan kolonya satışları da bayram öncesinde arttı. Mevlana Caddesi üzerinde bulunan iş yerlerinde 1936 yılından bu yana kolonya satışı yaptıklarını belirten Hasan Uslugil, "Rahmetli dedem Hasan Uslugil, burada valiliğin tam karşısında bulunan iş yerlerinden birinde kolonya satışı yaparmış. Biz de onun bize bıraktığı mesleği devam ettiriyoruz. Yaklaşık 75 yıldan bu yana burada kolonya satışı yapıyoruz. Uzun yıllardır aynı yerde olduğumuz için artık Konya'nın her bir noktasından bize gelenler oluyor. Çünkü vatandaş bize güveniyor, biz de onları mahcup etmemeye çalışıyoruz. Şimdilerde kolonya satışları yeni yeni artmaya başladı. Ama bayrama son iki gün kala burada öğlen saatlerinde kuyruk oluşuyor. Özellikle arife günü, müşterilerimizin isteklerini yetiştirmekte zorlanıyoruz. Ramazan ayının bereketi bizlere son günlerde yansıyor" diye konuştu. Hasan Uslugil'den kolonya almak için gelen Ahmet Köseler isimli bir vatandaş da, yaklaşık 50 yıldır kolonyayı aynı yerden aldığını belirterek, "Bu artık bizde bir gelenek oldu. Bayram geldiğinde Hasan Kolonyaları'ndan kolonya, Aziziye Camii civarından bayram şekeri alınır. Yol kenarlarında çocukların üç beş kuruş harçlık çıkarmak için açtıkları tezgahlardan çocukları sevindirmek için balon ve küçük oyuncaklar alınır. Kahve makinesinde taze öğütülmüş kahveden de 250 gram sardırılır" dedi.

ŞEKER-LOKUM TEZGAHTA YERİNİ ALDI

Aziziye Camii civarında kuruyemiş, şeker ve lokum satışı yapan Ahmet Şahin de çevrenin eski esnaflarından biri. Yıllardır bir gelenek Ramazan'ın ilk 15 gününden sonra yavaş yavaş tezgahları düzenlemeye başladıklarını ve şeker-lokumu halkın beğenisine sunduklarını söyleyen Ahmet Şahin, "Bu yıl da gelenek bozulmadı. Her sene olduğu gibi Ramazan rahmet, bereket ve mağfiret ayı oldu. Ramazan'ın 15'inden sonra şeker ve lokumu tezgahlara koyduk. İlk günlerde vatandaş fiyat araştırması yapıyordu. Şimdilerde satışlarımız artmaya başladı. Bu yıl şeker fiyatlarında da ciddi bir artış olmadı. Şeker fiyatları 5 ile 25, lokum fiyatları ise 4 ile 15 TL arasında değişiyor" ifadelerini kullandı. Vatandaşın alışverişini son günlere bıraktığını ve bu nedenle son günlerde yoğunluğun arttığını dile getiren Ahmet Şahin, "Akşamları 12-1'e kadar çalışıyoruz. Son iki gün sabahı dahi bulabiliriz. Gündüz oruçluyken alışveriş yapmak vatandaşın zoruna gidiyor. Vatandaş orucunu açtıktan sonra tadına bakarak alışverişini yapmak istiyor. Aziziye Camii civarı Konya'nın Tahtakalesi konumunda. Özellikle bayram öncelerinde buradaki atmosfer çok farklı oluyor" diyerek sözlerini tamamladı.

MERHABA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.