Cansuyu, cana değmedi

Cansuyu, cana değmedi

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Bekir Duvarcı, sadece üretim sektörüne verildiği için cansuyu kredi desteğinden esnafın yeteri kadar yararlanamadığını kaydetti.

Duvarcı yaptığı açıklamada, Ağustos ayında verilen ilk cansuyu kredisinden Konya'da toplam 263 esnafın yararlandığını belirtti. 
İlk cansuyu kredi desteğine en fazla başvurunun yapıldığı iller arasında Denizli ve İstanbul ile birlikte Konya'nın da yer aldığını ifade eden Duvarcı, esnafın ilk kredilere önemli ölçüde ilgi gösterdiğini bildirdi. 
KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarlara yönelik kasım ayında sıfır faizli 2. Cansuyu Kredi Desteği verildiğini ifade eden Duvarcı, ''Bu kredilere de başvurular cuma günü sona erdi. İlginin ne düzeyde olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Ancak ilki kadar başvuru olmadı. Türkiye genelinde şu ana kadar bu krediler için bin 800 başvuru alındı. Son gün bu sayının biraz daha artması beklenebilir'' dedi. 
Duvarcı, cansuyu kredisinin SSK, Bağ-Kur ve vergi borcu olmayan KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarlara verildiğini vurgulayarak, ''Krediden yararlanmak isteyen esnafın SSK, Bağ-Kur veya vergi borcu bulunmaması gerekiyor. Krediyi kullanacak olan çok sayıda esnaf zaten bu borçları için kredi talep ediyor. Borcu olmayan esnafın krediye de ihtiyacı yok'' dedi. 
Kredinin hizmet sektörünü de kapsaması gerektiğini dile getiren Duvarcı, bakkal, berber, manav, lokantacı, şoför ve pastacının da bu kredilerden yararlanması gerektiğini ifade etti. 
Kredilerden esnaf kesiminin daha fazla faydalanabileceği bir ortamın oluşturulmasının gerekliliğine dikkati çeken Duvarcı, ''Cansuyu kredisi sadece üretim sektörüne verildiği için esnaf bu kredilerden yeteri kadar yararlanamadı. Kredi desteğinin kapsamının hizmet sektörünü de içine alacak şekilde genişletilmesi gerekiyor. Böylece kredilerden çok sayıda esnaf yararlanabilir'' diye konuştu. 
ÇİFTÇİDE, İŞÇİDE, MEMURDA PARA OLMAZSA ESNAFTA DA OLMAZ
Konya'daki esnafın durumunun Türkiye'deki esnaftan pek farklı olmadığını belirten Duvarcı, şöyle devam etti: 
''Esnaf sıkıntılı günler geçiyor. Ancak Konya esnafının sıkıntısı biraz daha fazla. Konya'da son 2 yıldır üst üste kuraklık yaşanıyor. Kuraklık nedeniyle çiftçi tarlasından istediği ürünü alamıyor. Tabi bu durum sadece çiftçiyi etkilemiyor. Çiftçide, işçide, memurda para olmazsa esnafta da olmaz. Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle Konya esnafı daha da zor şartlarda ayakta kalma mücadelesi veriyor.''

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.