"Can çekişiyoruz!"

"Can çekişiyoruz!"

Konya Lokantacılar Odası Başkanı Ali Osman Karamercan, “Girdi maliyetleri çok arttı. Zaten ekonomik bir sıkıntı var. Küçük esnaf can derdinde. Esnaf can çekişiyor” dedi

Konya Lokantacılar Odası Başkanı ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Osman Karamercan, lokantacı esnafının yaşadığı sorunlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle esnafın can çekiştiğini ifade eden Karamercan, devletten destek isteyerek, tavuktaki fiyat artışının bakanlıkça incelenmesi gerektiğini işaret etti. “Dolardaki artış öncesi 7-9 lira olan tavuk, döviz hareketliliği sonrası 21 liraya kadar çıktı. 75 lira olan un 110-120 liraya çıktı. Makarna, baharat, sebzelerde çok ciddi artışlar yaşandı. 4-5 liralık salça 15-20 lira oldu” diyen Karamercan, “Girdi maliyetleri çok arttı. Zaten ekonomik bir sıkıntı var, okulların açılması ile birlikte hizmet sektöründe yüzde 30-40 müşteri azaldı. Topun ağzında olan esnaflarımız var. Her ay zararla bu işler yürümez. Esnaf 2-3 ay dayanabilir.  Kapanmalar başlayabilir” ifadelerine yer verdi.

4-1-a.jpg

DÖNERCİLER ZAM İSTİYOR

Dönercilerin tavuk fiyatlarındaki afaki artış nedeniyle zam talebinde bulunduğunu söyleyen Karamercan, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde 15’e yakın dönerci esnafımız ile görüştüm dönere zam talebinde bulundular. Biraz bekleyin dedik ama nereye kadar. Özellikle tavuk sektörüne Ticaret Bakanlığımızın el atması lazım. Kırmızı ette oynama oluyor ama 1-2 lira. Tavukta fahiş bir fiyat artışı oldu. 5-6 firma anlaşıyor, fiyatlarla oynuyorlar. Gıda sektörünün dayanacak gücü kalmadı. Konya’da 300’e yakın dönerci, 1000’e yakın lokanta var. İş yapamaz hale geldik. Bu zamlar ve bu gidişatla kepenk kapatmaya doğru gidiyoruz. İşyerleri kapanırsa istihdam azalacak, işsizlik artacak.”

YAPILANDIRMA BORÇLARINI ÖDEME İMKANI YOK

Sektör olarak zor durumda olduklarının altını çizen Karamercan, şu ifadelere yer verdi: “Hükümetimiz, bakanlığımız küçük esnafımıza sahip çıksın. 3-4 ay esnafımız teşviklerle desteklenebilir. Küçük esnaf can derdinde. Esnaf can çekişiyor. Şimdi vergi yapılandırmalarının taksitlerinin ödenmesi vakti geldi. Esnaf bunu nasıl ödeyecek? Bu borçlar ertelenmesi lazım. Bunlar iyi günlerimiz. Kış geldiği zaman zamlı doğalgaz da esnafımızın belini bükecek. Biz her zaman devletimizin yanında durduk. Devletimiz de bizim yanımızda olsun artık.”

ŞARBONLU ET SPEKÜLASYON

“Konya’da şarbonlu et” gibi söylentilerin asılsız olduğunu ifade eden Karamercan, “Bu söylentiler kasıtlı olarak çıkartılıyor. Biz üretici firmalar ile görüşüyoruz. Böyle bir sorun yok. Halkımızın içi rahat olsun” ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.