Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Camiler Haftası

Camiler Haftası

Camiler ve Din Görevlileri Haftası 1–7 Ekim arası her yıl kutlanmaktadır. Bu hayırlı işi başlatan eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. M. Sait Yazıcıoğlu’dur. Kendisine teşekkür ederiz. Cami Arapça bir kelime olup cem eden, bir araya getiren, toplayan demektir.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın böyle bir etkinliği başlatmasının sebebi, Müslümanların camiye ilgisini artırmak, onların camiye gelmesini sağlamak, cami ve mescitlerin fonksiyonunu, tarihteki yerini anlatmak, çocuklara cami ve mescitleri sevdirmek ve onların camilere ve mescitlere gelmesini sağlamaktır. Nitekim Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Cami ve mescitlerin girişlerine boy boy afişler asılmış, Afişlere bir kız çocuğun resmi konulmuş, altında; “Yaşasın Camiye gidiyorum, Camiyi seviyorum! Yazılıdır.
 Bu hafta cami ve mescitlerin fonksiyonu ve tarihteki yeri konferans, panel ve sempozyumlarla anlatılmaktadır. Bu çalışmaların elbette bir meyvesi olacaktır. Bu hususta emeği geçen insanların, Müslümanların camiye gelmesinde ve namazla dirilmesinde elbette büyük katkıları olacaktır. Biz de bir katkıda bulunabilmek için bu yazıyı kaleme aldık.
 Bu etkinliklerin yanında Müslümanların camiye ilgilerini artırabilmek ve onların beş vakit namazı camide kılmalarını sağlayabilmek ve çocuklara camiyi sevdirebilmek için işe ilköğretimlerden başlamamız gerekir. Yani Camiler ile okullar arasındaki “Berlin Duvarı”nı kaldırmamız lazım. Cami ve okul barışması gerekir. Bu işi başardığımız zaman öğrenciler öğle namazını öğretmenleriyle birlikte cami ve mescitlerde kılacak ve dolayısıyla çocuk cami ve mescidi buluğ çağına girmeden sevmiş olacaktır.
Hz. Peygamber (s.av.) Efendimiz şöyle buyurur: “Çocuklara namazı yedi yaşında alıştırın, on yaşında yataklarını ayırın, namaz kılmazlarsa tedip edin” buyurmaktadır. Bu hadis-i şeriften anlaşıldığı gibi “Ağaç yaşken eğilir.” Çocuk buluğ çağına girmeden duygu, düşünce ve melekeleriyle cami ve mescitlere hazır hale gelir, buluğ cağına girince de imkân dâhilinde beş vakit namazı cami ve mescitlerde kılar.
Çocukların beşikten itibaren Allah ve Resulü’nün terbiyesiyle yetişmesi için önlemler alınması gerekir. Bunun için İlköğretimden itibaren üniversite son sınıfa kadar dini ilimlerin tedris edilmesi gerekir.
Çocukların haram lokmadan uzak tutulması için faiz müessesesinin kaldırılıp, hak ve adalete dayanan ekonomik düzene geçilmesi gerekir. Peygamberimiz şöyle buyurur: “Haram lokma ile beslenen vücut cehenneme daha layık olandır.”
Müslümanların ekseriyetinin bugün cami ve mescitlere gelmiyorsa, bir kısım Müslümanların sadece Cuma namazı kılıyorsa, bir kısım Müslümanların camiye hiç gelmiyorsa bunun sebebi, okul ve mescitlerin arasında Berlin Duvarı’nın olmasıdır.
 Öğretmenler ilköğretimden ibaren çocukların elinden tutup onlarla birlikte cami ve mescitlere gitseler bugün camiler bugünden daha tezyin edilmiş olacaktır. Camilerin imarı sadece onarılmasıyla olmaz. Cemaatiyle da onarılmış olur.
 Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’ı ve ahireti tasdik eden, namazı gereği gibi kılan, zekâtı veren ve Allah’tan başka kimseden çekinmeyen müminler bina edip şenlendirir. İşte onlar cennete ve diğer emellerine kavuşmayı umabilirler” (Tevbe Sûresi, 18)
 Bir hadis-i şerifte de şöyle buyrulur: “Kim Allah rızası için mescit yaparsa, Allah, benzerini onun için cennette inşa eder.” ( Buharî, Salât, 65
Camiler, artık sadece ibadet edilen yerler olmaktan çıkartılıp tarihteki fonksiyonunu tekrar icra etmesi gerekir. Camiler, sadece ibadet yerleri değil, ilim ve irfanın icra edildiği yerlerdir. Yani birer okuldur. Diyanet İşleri Başkanlığımız, bu hususta bir çalışma yapıp bunu kanun ve yönetmeliklerle icra etmeye başlamasını talep ediyoruz. Bu iş gerçekleştiği zaman cami ve mescidiler asıl gayesini icra etmiş olur.
“Dünyada hayır olarak ne yapıp gönderirseniz, mutlaka onun mükâfatını ahrette Allah katında bulursunuz. Zira Allah işlediğiniz her şeyi görmektedir” (Bakara: 110)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi