Buzlu zeminde yürürken dikkat

Buzlu zeminde yürürken dikkat

Farabi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Başkanı Prof. Dr. Mehmet Arazi, “ Karlı ve buzlu zeminler düşme riskini arttırır, düşmeler ise önemli kas iskelet sistemi yaralanmalarına neden olmaktadır” dedi

Karlı ve buzlu havalarda yürürken basit önlemler almak ciddi yaralanmaları önlüyor Kar yağınca, her yer buz tutunca acaba kırık çıkık riski artıyor mu? Bu genelde hep kabul edilen bir görüş olmasına karşın gerçekte tam olarak doğru olmadığını söyleyebiliriz. Şöyle ki genelde kötü hava koşulları olduğu günlerde insanları hareketliliği azalmakta ve olası yaralanma riski de onunla orantılı olarak seyrelmektedir. Aksine havaları sıcak ve açık olduğu günlerde insanlar daha hareketli olmakta, daha çok araçlara binmekte ve kaza riski de artmaktadır.

CİDDİ YARALANMALARA NEDEN OLABİLİYOR

Farabi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Başkanı Prof. Dr. Mehmet Arazi, “Ne olursa olsun karlı, buzlu ve soğuk havalarda düz yolda yürürken, binek araçlara inip binerken olası düşme riskine karşı her zaman dikkatli olmalıyız. Karlı ve buzlu zeminler düşme riskini arttırır, düşmeler ise önemli kas iskelet sistemi yaralanmalarına neden olmaktadır. Böyle durumlarda kırık ve çıkık tarzındaki yaralanmalar sık olarak kalça bölgesi, ayak bileği, dirsek eklemi ve el bileği çevresinde görülmektedir. Özellikle yaşlılarda osteoporoz ya da halk arasındaki tabirle kemik erimesi hastalığı yaygın olarak görülmektedir. Bu hastalıkta ciddi kemik kalitesi azalması nedeniyle kırık riski çok daha fazla artmaktadır. Bu nedenle yaşlı büyüklerimizin mümkünse böyle havalarda sokağa çıkmamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

BAZI KÜÇÜK ÖNLEMLER ALABİLİRSİNİZ

Bazı küçük önlemler alarak karda emniyetli bir şekilde yürümenin keyfini çıkartılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Arazi, şunları söyledi: “En önemli noktalardan birincisi vücut ağırlık merkezimizi doğru dengelemek gerekir. Bunun için ilk olarak kesinlikle ellerimizi ceplerimize sokmamamız gerekiyor. Her iki kol ve ellerimiz tamamen serbest kalmalı, her iki yana doğru hafifçe açılmalı, ayaklar ise hafifçe dışa bakarak kısa adımlar ile yürünmelidir. Vucudun ağırlık merkezini dengelemek için yürürken gövdeyi öne eğmeli, dizler de hafifçe bükülmelidir. Bu şekilde vücut ağırlık merkezi tam dengelenmiş olur.  Bu yürüyüş şekli aslında penguenlerin yürüyüşüne çok benzemektedir. Yani penguen gibi yürümek kar ve buzlu zeminlerde almamız gereken en önemli tedbir oluyor. Soğuk havalarda bizi soğuktan koruyacak kalın, su geçirmez kışlık giysiler giymeliyiz. Kalın giyecekler aynı zamanda düşme riskine karşı koruyucu bir görev yaparlar ve vücut parçalarımızın darbe alma derecesini azaltırlar. Olası düşme durumunda bu kalın ve yumuşak kıyafet bizi kırık ve çıkığa karşı koruyucu olabilir.  Kullanılan kıyafet ve aksesuarların görüşü engellemeyecek şekilde kullanılması ve yürürken doğrudan yürüyeceğimiz yola dikkatle bakmamız gerekmektedir.
Bir diğer önemli nokta ise ayakkabılarımızdır. Kışın giyilen ayakkabıların altı kesinlikle düz olmamalı, kaymayı önleyici özel taban yapısına sahip kışlık ayakkabılar kullanılmalıdır. Taban malzemesi yumuşak kauçuk, lastik veya neopren gibi kaymayı önleyici özel malzemeden üretilmiş olmalıdır. Tabanda karı tutabilecek özel yapıya sahip düşük topuklu, su geçirmez malzemeden yapılmış ayakkabılar en uygun seçenektir.”

DAHA DİKKATLİ YÜRÜMELİYİZ

Toplu taşıma araçlarına binip inerken çok dikkatli olması konusunda uyaran Prof. Dr. Arazi, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Her durumda mutlaka aracın bir yerlerinden bir elinizle sıkı sıkıya tutunuz. Yollarda sadece yayalar için hazırlanmış yürüyüş yollarından yürümeye dikkat etmeliyiz. Çim ile kaplı ya da küçük tepeciklerin bulunduğu park alanlarından, kestirme yapmak kayma riskini arttıracaktır. Çünkü genelde bu kestirme yollarda biriken ve temizlenmeyen karların altında küçük buz kümeleri olur ve bunlar da görünmez kazalara neden olurlar. Genellikle kardan temizlenmiş normal yaya yollarından yürünmelidir. Yine güneş görmeyen, kuzey cephelere bakan karanlık sokak aralarında zeminde buzlanma riski yüksektir, buralarda daha dikkatli olmalıyız.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN
 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.