Buğdayda talep daralması

Buğdayda talep daralması

Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) son raporunda 2008 Temmuz/2009 Haziran dönemi dünya buğday üretiminin geçen sezona göre 73 milyon ton artarak 683 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Uluslararası Hububat Konseyi, açıkladığı son raporunda Temmuz 2008/Haziran 2009 dönemindeki dünya buğday üretiminin geçen sezona göre 73 milyon ton artışla 610 milyon tondan 683 milyon tona yükseleceğini tahmin ediyor.

IGC, geçen sezon 614 milyon ton düzeyinde gerçekleşen dünya buğday tüketiminin Temmuz 2008/Haziran 2009 döneminde, 36 milyon ton daha yüksek olarak, 650 milyon tona ulaşacağını öngörüyor.
Konsey, zor finansal ve ekonomik koşulların, özellikle Asya ve Afrika'da Büyük Sahra Çölü'nün güneyindeki bölgede olmak üzere, gelişmekte olan ülkelerde buğdayın gıda olarak kullanımındaki büyümeyi yavaşlatmasını bekliyor.
Bununla birlikte, yem için toplam buğday kullanımının geçen sezondan 30 milyon ton fazla olarak 119 milyon tona çıkması bekleniyor. Konsey, küresel ekonomik problemlerin ithalat üzerine etkiye sahip olmasına rağmen buğday ticaretinin artacağını belirtiyor.
IGC, üretimin tüketiminden fazla olması nedeniyle dönem sonu buğday stoklarının son yılların en yüksek değerine ulaşmasını, 150 milyon ton civarında gerçekleşmesini bekliyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, geçen yıl dünya genelinde kuraklığın etkili olduğunu, üretimin tüketimi karşılayamaması nedeniyle fiyatların aşırı yükseldiğini söyledi.
Bu yıl ise ekimlere bağlı olarak üretimin arttığını ifade eden Hepokur, ''Bu yıl da dünyada üretim fazlalığı var. Özellikle petrolün fiyatındaki düşüş nedeniyle buğdayın enerji amaçlı kullanımının azalacağını düşünüyorum. Bu yüzden dünya buğday fiyatları geçen yıl olduğu gibi yükselmez'' dedi.
Hepokur, dünyadaki ekonomik koşulların tarımsal üretimi etkilememesi için ülkelerin adeta yarış ettiğini vurgulayarak, ''Ülkeler çiftçilerine teşvik yarışına girdi. Bazı yerlerde motorine inanılmaz teşvik veriliyor. Türkiye'de benzer uygulamaya gidilmeli. Çiftçinin rekabet gücü artırılmalı, üretime yönlendirilmeli'' diye konuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.