Buğday fiyatları, traktör satışlarını düşürdü

Buğday fiyatları, traktör satışlarını düşürdü

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri konumundaki Konya'da, yüksek rekolte ve hasat dönemi olmasına rağmen traktör piyasasında büyük bir durgunluk yaşandığı belirtildi.

Bol yağış, hububat ambarı Konya'da buğday rekoltesini önceki yıllara göre rekor seviyede artırırken, buğday fiyatlarının düşük seyretmesi nedeniyle çiftçiler, modeline ve markasına göre fiyatı 7 bin ile 175 bin TL arasında değişen ikinci el ve sıfır kilometre traktörlere ilgi göstermiyor. Massey Ferguson Ana Bayi Yetkilisi Fatih Düzgün, traktör satışlarının geçen yıllarla kıyaslanmayacak kadar durgun olduğunu söyledi. Sıfır traktör satışlarının durduğunu belirten Düzgün, ikinci elde ise çok seyrek satışlar yapıldığını belirterek, piyasada buğday fiyatlarının düşük seyretmesinin satışların durmasındaki ana etken olduğunu belirtti. Düzgün, geçen yıl makarnalık buğdayın kilosunun yaklaşık 80 kuruş olduğunu bu yıl ise 1. sınıf buğdayın kilosunun 55 kuruş civarında olduğunu ifade ederek, ''Buğday fiyatları çok düşük. Çiftçi aldığı parayla ancak biriken borçlarının bir kısmını ödeyebiliyor. Traktör piyasasında neredeyse yaprak kıpırdamıyor'' dedi. Buğdayda kalite sorunu yaşandığına inanmadığını anlatan Düzgün, kaliteyle ilgili iddiaların buğdayı daha ucuza almak için kasıtlı olarak çıkarıldığını savundu. 
SIFIR TRAKTÖRÜ SORAN BİLE YOK
Çiftçinin ürününden istediği fiyatı alamayınca, önce borçlarını ödediğini, traktör almayı ise ertelediğini dile getiren Düzgün, şunları kaydetti: ''Sıfır traktörü soran bile yok. Modeline ve markasına göre fiyatı 7-8 bin liradan başlayan ve 40 bin liraya kadar çıkan ikinci el traktörlere de ilgi çok az. Ziraat Bankası dışında bankaların çiftçiye kredi vermemesi de satışlarımızı olumsuz etkiliyor. Üstelik Ziraat Bankası'nın kredi şartları da çok ağır.'' New Holland Trakmak Bölge Bayisi yetkilisi Muammer Erdirençelebi de, tüccara ürününü düşük bedelle satan çiftçinin borçlarını kapattığını, TMO'ya veren çiftçilere ise henüz ödeme yapılmadığını, bu yüzden de çiftçinin cebinde traktör alacak parası olmadığını ifade etti. 
SADECE İKİNCİ EL
İlginin az olması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Erdirençelebi, ''Geçen yıl kuraklık nedeniyle rekolte çok düşüktü, ancak satışlar bu yıla göre çok çok iyiydi. Şu anda sadece ikinci el traktör satışı yapabiliyoruz'' diye konuştu. Konya'da faaliyet gösteren bir firmanın sahibi Hasan Buyruk da, rekolte iyi olmasına karşın hububat fiyatlarının geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü, bunun da işlerini olumsuz etkilediğini anlattı. Hasat dönemiyle umutlandıklarını ancak, henüz bir hareketlilik yaşanmadığını dile getiren Buyruk, 40 bin ile 175 bin lira arasında değişen fiyatlardan sattıkları sıfır km traktörlere kimsenin ilgi göstermediğini ifade etti.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.