Bu yanlıştan dönülsün!

Bu yanlıştan dönülsün!

Yeşilay Derneği Konya Şube Başkanı Sabri Pişkin, alkolü içeceklerdeki ÖTV indiriminin özellikle gençler arasında tüketimini artırabileceğine dikkat çekerek, indirimin geri alınması gerektiğini bildirdi.

Bakanlar Kurulu’nun taze üzüm şarabı ve fermente edilmiş diğer içkilerde asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarını yüzde 46,6 oranında düşürmesi, toplumda büyük yankı uyandırdı. Başta benzin, motorin, doğalgaz, elektrik, trafik cezaları, ekmek, ulaşım ve tütün ürünlerine olmak üzere yapılan zamların 2010 yılının nasıl bir yıl olacağını gösterdiğini söyleyen halk, temel ihtiyaç maddelerine yapılan zamlara karşılık olarak şaraptaki ÖTV indirimini saçmalık olarak yorumladı. Öte yandan Rusya’nın votkaya yüzde 200’ü aşan oranlarda zam yapmasına karşılık olarak Türkiye’de alkollü içeceklere yapılan indirim akıllarda soru işareti oluşturdu.
İNDİRİM, ÜRETİCİLERİN BASKISININ BİR SONUCU MU?
Alkol ürünlerine yapılan indirimlerle ilgili değerlendirmede bulunan Yeşilay Derneği Konya Şube Başkanı Sabri Pişkin, şaraba ve bazı alkol ürünlerine yapılan bu indirimlerin alkol üreticisi büyük firmaların devlete yaptığı baskıların bir sonucu olduğunu söyledi. Yeşilay Derneği olarak alkol, sigara, uyuşturucu gibi bağımlılık yapan ve insan sağlığına ciddi zararlar veren maddelere kolayca ulaşmayı sağlayacak adımların atılmasını tasvip etmediklerini dile getiren Sabri Pişkin, “Yapılan indirimlerle özellikle gençler arasında alkol tüketimi biraz daha artacak. Bu da telafisi çok zor olan sonuçlara yol açabilecek. Devletimiz bu indirimleri yaparken, toplumsal düzeni de düşünmesi gerekir” diye konuştu.
TELEVİZYON DİZİLERİNİN ETKİSİ BÜYÜK
Alkol tüketiminin Türkiye’de her geçen gün biraz daha artığına dikkat çeken Sabri Pişkin, bu artışta televizyon dizilerinde açıktan veya gizli olarak yapılan alkol propagandasının büyük pay sahibi olduğuna vurgu yaptı. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ü birkaç kez aradıklarını, diziler ve filmler aracılığı ile yapılan alkol propagandasının önüne geçilmesi gerektiğini bildirdiklerini anlatan Pişkin, toplumdaki alkol kullanımının azaltılması için bu tür propagandaların önüne geçmek gerektiğini bildirdi.
TOPLUMSAL SORUNLAR ARTABİLİR!
Alkolün insandaki merkezi sinir sistemini bloke ederek insanın şuurlu hareket etmesini önlediğine dikkat çeken Yeşilay Derneği Konya Şube Başkanı Sabri Pişkin, “Alkol insan vücudunun her bölgesine zarar verir. Özellikle karaciğerde siroza neden olan bir nevi zehirdir. Bütün kötülüklerin anası olan içki, trafik kazalarının artmasına, aile birliğinin parçalanmasına, aile içi şiddetli geçimsizliklere, işsiz kalmalara, cinayetlere ve toplumsal sapkınlıklara neden olan, zararları çok büyük ölçülere ulaşan kötü bir alışkanlıktır. Saydığımız ve sayabileceğimiz onca kötülüklerine karşılık iyi sayabileceğimiz tek bir maddesi bile yoktur. Böylesine zararlı bir alışkanlığın fiyat olarak ucuzlaması, özellikle gençler tarafından tüketiminin artmasına neden olacaktır. Bu tür insan sağlığına zarar verici ürünlere ulaşmayı kolaylaştırıcı yaklaşımlardan vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.