Bu sefer de zamla konuşuldu!
Geçtiğimiz günlerde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği HDP’ye kiralanan salon ile gündem olmuştu. Oda Başkanı Ali Osman Karamercan açıklama yaparak ‘Haberimiz yok, işletmeci kiralamış, kiralayan ise bir dernek’ dedi. Ertesi gün Genel Yayın Yönetmenimiz Kerem İşkan facebook sayfasından paylaştığı fatura görüntüsü ile salonun direkt ‘Konya HDP İl Başkanlığı’na kiralandığını kanıtlamıştı.
**
Sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oluverdi bu mevzu. KONESOB üzerindeki tepkiler bitmemişken yine Karamercan’ın başkanlığını yaptığı Konya Lokantacılar Odası’nın etliekmek pişmemiş hamuruna yaptığı zam ortaya çıktı. İlk olarak Merhaba Gazetesi’nde yayınlanan haber ile vatandaşlar bazı fırınlardaki fiyat farkının sebebini öğrenmiş oldu.
**
Bazı fırınlarda 180 gram pişmemiş hamur ücreti 1 lira iken, bazı fırınlarda ise 1.25 liraya çıktı. İşin ilginci ise görüştüğümüz bazı fırıncılar böyle bir zamma gerek olmadığını söylüyor. Peki neden fırından fırına farklılık oluştu? Konya’da yer alan etliekmek fırıncılarının yüzde 70’i Konya Fırıncılar Odası’na bağlı iken yüzde 30’u Konya Lokantacılar Odası’na bağlı. Zam sadece Lokantacılar’a bağlı fırıncılarda geçerli. Bu fırınlar genelde lokanta tarzı hizmet veren masa sandalye atmış fırınlar oluyor.
**
Sosyal medyada haber üzerine yapılan yorumlarda da görüleceği üzerine vatandaş 1.25 lirayı çok bulmuş. Çok sert tepkiler geldi. Sitemize gelen bir vatandaş yorumu şöyle: “Ne yapıyorsunuz. Ekmek 70 kuruşa satılırken etliekmek hamuru 1,25 olur mu? İnşaat kalasından fırını yakıp maliyet yükseldi ayağı yapmasın kimse. Meşe odunu kullanan kalmadı. Etliekmeğin de etliekmekliği kalmayacak bu gidişle”
**
Lokantacılar Odası’na bağlı fırıncılar ise telefonlar arayıp zam haklı demeye getirdiler. Konuşmalardan Lokantacılar Odası’na bağlı fırıncılar ile Fırıncılar Odası’na bağlı fırıncıların pek de anlaşamadığını anladık. Fırıncılar Odası’nı suçluyorlardı telefonlarda…
**
Osman Biçer isimli bir fırıncı da şöyle dedi: “Hamur fiyatı neden ekmek fiyatıyla karıştırılıyor? O seri üretim. Biz odunla emek verip pişiriyoruz. Böyle bir zam ihtiyaç.” Halim Büyükırmak isimli bir fırıncı ise “Fırıncılar Odasına bağlı fırıncıların maliyeti düşük olur. Onların zam istememesi normal. Biz sigortalı adam çalıştırırız. Maliyetlerimiz yükseldi” şeklinde konuştu.
**
Zam ihtiyaç mı değil mi tartışılabilir fakat fiyat çok yükseldi. Fırıncıların çoğunluğu 1 liradan satış yaparken bir kısmı neden 1.25’e çıktı? Fiyat farklılığı yüzünden vatandaşla fırıncı neden tartışmalara girmek durumunda bırakılıyor? Zam gerçekten ihtiyaçsa iki oda bir araya gelip karar alamadı mı?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.