Bu rezaleti durdurun

Bu rezaleti durdurun

Mevlevilik kültürünün en önemli unsurlarından biri olan sema gösterileri son yıllarda popüler kültürün bir parçası haline getirildi. Sema gösterilerinin ehliyetsiz ve liyakatsiz kişiler tarafından yapılmasının önüne bir türlü geçilemiyor

8 asırdır Mevlevilik kültürünün önemli unsurlarından biri olan "sema" gösterileri popüler kültürün bir parçası haline getirilmeye devam ediliyor. Son yıllarda içkili otellerde, turistik yerlerde, restuarantlarda ve düğünlerde bile yapılan sema gösterilerinin sonu gelmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2008 yılında ve 2016 yılının Haziran ayında yayınladığı genelgeyle sema gösterilerinin uygunsuz yerlerde ve likayatsız kişiler tarafından yapılmasının yasaklanmıştı. Fakat bu genelgeleri ve yasağı hala takan yok. Sema bahanesiyle yapılan uygunsuz etkinlikler üzerinden ciddi anlamda kazanç elde ediliyor.

SEMA GÖSTERİLERİNİN İÇİNİ BOŞALTTILAR

Mevlevilik geleneği sema art niyetli kişilerin kazanç kapısı haline gelmiş durumda. Konya’da  7-17 Aralık tarihleri arasında kutlanan 745.Şeb-i Arus Törenlerinin ardından Türkiye’nin bazı bölgelerinde alternatif törenler organize edilmeye başlandı. Bu törenlerde yapılan sema gösterileri ise Mevlevilik geleneğine tamamen zıt bir şekilde icra ediliyor. Mevlevilik kültüründe olmamasına rağmen rengarenk tennureler giyen kadınlar sema gösterileri düzenliyor. Camide erkeklerin önünde sema gösterisi yapan kadınların resimleri sosyal medyada büyük tepki çekti.

'SEMA'YI MEDİTASYON ARACI YAPTILAR

Sema gösterileri bazı kişiler  tarafından bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde "meditasyon" aracı haline getiriliyor. Geçtiğimiz yıllarda kadınlı-erkekli yapılan sema gösterilerinin ardından şimdi de yoga ve semayı birlikte yapan şahıslar ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda şu açıklamayı yapmıştı: “Uygun yer ve şartlarda, ehliyet ve liyakati kişiler tarafından icra edilmesi gereken ayini şerifin, ehliyetsiz, liyakatsiz, özensiz bir takım kişi ve kuruluşlar tarafından adeta mistik bir gösteri gibi sergilendiğine şahit oluyoruz. Bu doğru ve yasal değildir. Bakanlık olarak diğer kültürel miraslarımız gibi Mevlevi ayini şerifini de uygun yer ve zamanlarda, ehliyetli ve liyakatli kişiler tarafından usulüne, esasına uygun yapılması konusundaki hassasiyetimizi, denetimlerimizi artırarak sürdüreceğimizi bir kere daha buradan hatırlatmak istiyorum."

SEMA ÖZÜNE UYGUN  YAPILMALI

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel,  sema gösterilerinin gelişigüzel yapılmasına ve Mevlevilik geleneğinin kazanç kapısı haline getirilmesine sert tepki gösterdi. "Kadınlı erkekli sema olmaz. Bunlar hoş görüntüler değil. Bunun ne Mevlevilikle ne dinle ne tasavvufla ilgisi yoktur. Dine ve Mevlevilik geleneğine uygun bir şey değil. Bu görüntüler İslam ahlakına da uygun değildir.  Sema birileri tarafından tamamen 21. Yüzyılın kazanç kapısı haline getirilmiştir. Mevlana ve Mevlevilik kültürünün kullanılması hoş değildir. Mevlana öbür tarafta bu insanlarına yakasına yapışacaktır" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum