Bu indirim yetmez

Bu indirim yetmez

Petrol fiyatlarındaki 21 kuruşluk indirimin olumlu ancak tatmin edici olmadığını ifade eden Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, ikinci bir indirim daha beklediklerini belirtti

İKİNCİ BİR İNDİRİM DAHA YAPILMALI

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)’nın müdahalesi ve Tüketiciler Birliği’nin baskıları sonucu petrol ürünlerinde yaklaşık 21 kuruşluk bir indirim yapıldı. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, yapılan indirimin yeterli olmadığını ve tüketicinin mağduriyetinin giderilmesi için ikinci bir indirim daha yapılması gerektiğini ifade etti.
BİR DEPODA 10 TL KÂR SAĞLANDI
Petrol ürünlerinde yapılan ortalama 21 kuruşluk indirimle birlikte tüketicinin her depoda yaklaşık 10 TL kâr ettiğini ifade eden Mustafa Dinç, “Her depoda 10 TL tasarruf edilmesi demek hem ülke ekonomisine hem de vatandaşın cebine büyük katkı sağlamak demektir. Petrol firmalarının kâr oranlarını düşürerek daha fazla indirim yapmasını umut ediyoruz” dedi.
ATILMASI GEREKEN İLK ADIM ATILDI
EPDK’nın 2005 yılından bu yana yetkisini ilk defa kullanarak petrol fiyatlarına müdahale ettiğine dikkat çeken Dinç, “EPDK’nın petrol fiyatlarının düzenlenmesi konusundaki müdahalesi tüketici mağduriyetinin giderilmesi adına atılmış ilk adımdı. Petrol fiyatlarındaki indirime bir yenisi daha eklenerek ikinci adım da atılmalı. İndirim en az 30 kuruş olmalı” diye konuştu.

Sıra ikinci indirimde

Petrol ürünlerinde yapılan 21 kuruşluk indirimin yeterli olmadığını ifade eden Tüketiciler Birliği Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, fiyatlarda ikinci bir indirim daha beklediklerini söyledi
Akaryakıt şirketlerinin petrol ürünlerinin fiyatında Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)’nın müdahalesi ve Tüketiciler Birliği’nin yaptığı baskılar sonucu yaklaşık 21 kuruşluk indirim olumlu karşılandı. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, EPDK tarafından belirlenen iki aylık deneme süreci içerisinde petrol firmalarının ikinci bir indirim yapması ve indirim oranının en az 30 kuruş olması gerektiğini ifade etti. İki ay süreli olan bu düzenlemenin bitmesinin ardından petrol şirketlerinin uygulanan tavan fiyat sisteminden vazgeçerek, yeniden eskisi gibi başına buyruk hareket edebileceğini dile getiren Mustafa Dinç, böyle bir durum söz konusu olduğunda EPDK’nın denetleme sürecini uzatabileceğini bildirdi.
FAHİŞ KÂRLARA YİNE DEVAM EDİLİYOR
Akaryakıttaki indirimin bekledikleri düzeyde olmadığını vurgulayan Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Akaryakıt indirimi beklediğimiz düzeyde değil. Petrol şirketlerinin fahiş düzeydeki kâr oranları devam ediyor. Sürekli formüller değiştirerek normal fiyatlara fark atılmıştı. EPDK tavan fiyat açıklaması yaptı ve geçtiğimiz hafta ortasından itibaren indirim başladı. 20 kuruş bir depoda 10 TL’ye yakın bir fark demektir. Her depoda 10 TL tasarruf edilmesi demek hem ülke ekonomisine hem vatandaşın cebine büyük katkı sağlamak demektir” ifadelerini kullandı. 
EPDK 2005’TEN BU YANA YETKİSİNİ İLK KEZ KULLANDI
Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, EPDK’nın 2005 yılından bu yana ilk defa yetkisini kullandığını kaydederek, “EPDK fiyatların yanlış hesaplandığını ve tüketicilerin mağdur edildiğini söyledi. Formül değiştirilerek, dolara endeksli olan akaryakıt piyasası varil fiyatına bağlandı. Düzenlemeden önce uluslar arası petrol piyasasında petrolün varil fiyatı düşüyor, ancak doların yükselmesi nedeniyle Türkiye’de petrol fiyatları sürekli olarak artıyordu. Dolarda düşüş yaşandığı zaman ise akaryakıt firmaları ellerinde bulunan petrolü yüksek fiyata aldıkları gerekçesiyle indirim yapmıyorlardı. EPDK’nın ilk defa yetkisini kullanarak fiyatlara müdahale etmesi ile birlikte tüketiciler için olumlu bir gelişme yaşandı. Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının dolara değil de, petrol varil fiyatına bağlanarak formüle edilmesi ile tüketicilerin mağduriyeti bir nebze olsun giderildi. Ancak, yapılan indirimler yeterli değil, petrol fiyatlarındaki indirim oranı en az 30 kuruş olmalı” ifadelerini kullandı. 
ATILMASI GEREKEN İLK ADIM ATILDI
Petrol firmalarının kendilerine tanınan iki aylık süre içerisinde formülü uygulamaları halinde düzenlemenin devam edeceğini, ancak petrol firmalarının yine eski sisteme dönmesi durumunda EPDK’nın müdahalesinin devam edeceğini dile getiren Mustafa Dinç, “Tüketicilerin mağduriyetinin giderilmesi için atılması gereken ilk adım atılmış oldu. EPDK ortaya bir formül koydu ve fiyatları buna göre düzenleyeceksiniz dedi. Bu tüketicilerin mağduriyetinin giderilmesi ve sorunun kökten çözülmesi adına atılmış önemli bir adımdır. Tüketicilerin mağduriyetinin giderilmesi açısından EPDK’nın petrol firmaları üzerindeki denetiminin devam etmesini umut ediyor, biz de Tüketiciler Birliği olarak takiplerimizi sürdürüyoruz” dedi.
OLAN GARİBAN VATANDAŞA OLUYORDU
EPDK’nın yaptığı düzenleme öncesinde de petrol şirketlerinin büyük bir kısmının taşıt tanıma sistemi adı altında büyük şirketlere özel olarak yüzde 10 civarında akaryakıt indirimi yaptığına dikkat çeken Dinç, “Petrol firmaları EPDK tarafından yapılan yeni düzenleme öncesinde belli bir kitleye yüzde 10 dolaylarında indirim uygulayabiliyordu. Bu da petrol firmalarının kâr marjlarının ne kadar yüksek olduğunu ve istedikleri zaman indirim yapabileceklerini gösteriyor. Yeni düzenleme ile petrol firmaları muhtemelen bu sistemi kaldıracaklar. Ayrıca firmalar, petrol ürünlerine zam geldiği zaman bunu anında petrol fiyatlarına yansıtamayacaklar. EPDK tarafından belirlenen günlerde yani, pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinin dışında petrol fiyatlarındaki dalgalanma tüketici fiyatlarına yansıtılamayacak” dedi. Mustafa Dinç, atılan iyi niyetli adımlara petrol şirketlerinin de karşılık vereceğini umut ettiklerini sözlerine ekledi.

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.