Brezilyalılar, 'Türkiye Tecrübeleri'ni Konuşacak

Brezilyalılar, 'Türkiye Tecrübeleri'ni Konuşacak

Dünyanın en hızlı gelişen ülkeleri arasında yer alan Brezilya ve Türkiye arasındaki mesafeler giderek azalıyor.

Dünyanın en hızlı gelişen ülkeleri arasında yer alan Brezilya ve Türkiye arasındaki mesafeler giderek azalıyor. İki ülkenin son yıllarda ticari ve siyasi anlamda yakınlaşması, sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirdi. Birbirine uzak iki coğrafya arasında doğal sebeplerle gelişen bu yakınlaşmayı kültürel alana da taşımak isteyen Türkiye Brezilya Kültür Merkezi, 'Türkiye tecrübeleri' başlığı altında bir kültür tanıtım projesi başlattı.

Brezilya'nın kültür başkenti Sao Paulo'da faaliyet gösteren kuruluş, Türkiye'yi tanıma fırsatı bulan Brezilyalıların ülke hakkındaki izlenimlerini yerli halkla paylaşmalarını sağlıyor. İşadamları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve resmi makamları temsil eden kariyer sahibi kişilerin gezi değerlendirmelerini birinci ağızdan aktarmalarına imkan tanıyan proje vesilesiyle ülke tanıtımına katkı sağlanması hedefleniyor.

BREZİLYA'NIN KEŞFİNE TÜRKLER VESİLE OLMUŞ

Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ilk seminerde Kimse Yok Mu Derneği'nin davetlisi olarak Türkiye'ye giden Brezilya sivil savunma kurumu yetkilileri söz aldı.

Türkiye gezisinde özellikle ailelerin misafirperverliğinden çok etkilendiğini söyleyen Sao Paulo Sivil Savunma Sekreteri Jair Paca de Lima, kendisine bu tecrübeyi yaşatanlara minnettar olduğunu dile getirdi. Brezilya ve Türkiye ilişkilerinde gelinen noktanın önemine dikkat çeken Lima, bunun yanı sıra iki ülkenin tarihinde kesişen önemli bir noktanın olduğunu belirtti.

"Çoğu Brezilyalı, Türkiye tarihinin Brezilya tarihiyle dolaylı yoldan ilişkili olduğunu bilmez." diyen Lima, "İstanbul'un fethiyle birlikte tarihi ticaret yollarının el değiştirmesi Avrupalıları alternatif deniz yolları keşfetmeye itmiş. Bugün Brezilya isminde bir ülkenin varlığının keşfedilmiş olması, Türklerin vesilesiyle gerçekleşmiştir." dedi.

'BREZİLYA'NIN SOSYAL PROBLEMLERİNİ ÇÖZEBİLİR'

Türkiye tecrübesiyle ile ilgili görüşlerini değerlendiren Sao Paulo Sivil Savunma koordinatörü Marco Aurelio Pinto ise Türkiye seyahatinde kendisini en çok etkileyen şeyin Türk halkında gördüğü eğitim anlayışı olduğunu söyledi. Küçüklerin büyüklere olan saygısını anlatırken, "Öğretmen sınıfa girince öğrencilerin ayağa kalkmasını olağanüstü güzel buldum." diyen Pinto, bu kültür zenginliğinin kendisine çok anlam ifade ettiğini belirtti.

Bu gezinin, kendisinde var olan Türkiye imajını tamamen değiştirdiğini ve önyargılardan arındırdığını söyleyen Pinto, "Çoğu Brezilyalı gibi ben de Türkiye'de kadınların erkekler tarafından kısıtlandığını, eğitimlerine izin verilmediğini düşünüyordum. Maalesef burada televizyonda bize gösterilen Türkiye imajı böyle. Ancak gidip bizzat görünce anladım ki, Türkiye asla böyle bir ülke değilmiş." şeklinde konuştu. Pinto, Türkiye'de yaşanan ailevi değerlerin Brezilya'ya yön verebileceğini anlatırken "Brezilya halkının kaybettiği ancak Türk halkında halen bozulmamış halde duran belli değerleri kopyalayarak bazı sosyal problemlerimize çözüm bulabiliriz." dedi.

'TÜRKİYE ADINA MEMNUNİYET VERİCİ'

Basının da ilgi gösterdiği projenin iki ülke arasındaki ilişkiler açısından önemine değinen Türkiye Brezilya Kültür Merkezi yöneticisi Yusuf Elemen, projenin amacının kültürel kaynaşmayı sağlamak ve Türkiye ilgisini artırmak olduğunu söyledi. Türkiye'nin kültürel değerlerini bizzat yerinde gören Brezilyalıların, ülkelerine döndüklerinde izlenimlerini kendi dillerinde paylaşmasını memnuniyet verici olarak nitelendiren Elemen, projeye ilginin yüksek olduğunu belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.