Bozkır’ın olmazsa olmazı tahin-pekmez

Bozkır’ın olmazsa olmazı tahin-pekmez

Bozkır yöresine has olan tahin ve pekmez asırlardır sofralardan eksik olmadı.

AYRILMAZ İKİLİ TAHİN VE PEKMEZ
Bozkır denilince elma bir tarafa sofraların vazgeçilmezi olan iki gıda ürünü vardır biri Tahin diğeri Pekmez. Biri üzümden, biri susamdan elde edilir. Biri çok tatlıdır, diğeri hafif acı. İkisi de zor meşakkatli yollardan gelir sofralarımıza. Bozkır’da kış hazırlıkları başladı. Turşular, salçalar, reçeller, tarhanalar, sebze ve meyve kuruları, bakliyatlar kilerdeki veya raflardaki yerlerini aldı. Ama iki ayrı besin kaynağı var ki onların hazırlanması ve özel olarak saklanması ayrı bir önem arz eder Bozkır halkı için. Biri tahin diğeri Pekmez…
SU DEĞİRMENLERİNDEN SOFRAYA
Yıllardır alışılmış olmaktan mı yoksa ayrı bir tadı ve özelliği olmasından mı Bozkırlının sofrasından özellikle kış aylarında hiç eksik olmaz bu muhteşem ikili. Bölgeye yakın olması ve kaliteli olmasından dolayı tahin yapımında Manavgat ve civarında üretilen susamlar kullanılmaktadır. Susamlar önce yabancı maddelerden temizlenmek için elekten geçirilir. Elekten geçirilen susamlar kabuklarından arındırıldıktan sonra fırına verilerek kavrulur. Bu kavurma işlemi ortalama 4–5 saat sürer. Kavrulan susamlar ikinci kez elekten geçirildikten sonra öğütülmek için değirmen sepetine dökülür. Bozkır, Dere ve Sorkun Beldesi’ndeki ‘Su Değirmenleri’nin doğal ve sağlıklı çarklarından çıktıktan sonra mis gibi bir koku salar etrafa.
TAHİNİN SEVGİLİSİ PEKMEZDİR
Beyaz tahine oranla susam daha çok kavrulduğu için dolayısıyla susamın yağı iyice pişmektedir. Bu özelliğinden dolayı da Bozkır tahini mideye dokunmadan kolayca sindirilir. Bozkır tahini dört mevsim kahvaltı sofralarına girer özellikle Ramazan aylarında doyurucu ve tok tuttuğu için sahur ve iftar sofralarında daha çok tercih edilir. Bozkır tahininden yapılan helvalara doyum olmaz. Bozkır tahininin sevgilisi ise Bozkır Pekmezidir. İkisi karıştırılıp yenildiği zaman daha bir lezzetli olmaktadır.
KAHVALTILARIN VAZGEÇİLMEZİ
Bozkır’ın geleneksel gıda maddelerinden biri de pekmezdir. Pekmezin önemli bir miktarı üzümden yapılır. Dut, keçiboynuzu, karpuz, andız ve erikten elde edilen pekmez çeşitleri de vardır. Pekmez günümüzde genellikle tahinle karıştırılarak tüketilir. Bu nedenle de Bozkırdaki pazarlarda ve dükkânlarda tahin ve pekmez ikiz paketler şeklinde satılır. Tahin deyince akla pekmez, pekmez deyince tahin gelir aslında. Kahvaltılarda ekmeklerin üzeri iki renkli hafif acı ve çok tatlının bu birleşimiyle süslenir.
BULUŞMALARI DA ÇOK İLGİNÇTİR
Tahin ile Pekmez’in neredeyse asırlar öncesine dayanan birlikteliği de çok ilginçtir. Yıllar önce Bozkırlılar Manavgat’a üzüm götürürler, dönüşte develer boş kalmasın diye yerine susam yüklerlermiş. Üzüm ile susam arasındaki sevgi böylesine bir değiş tokuş sırasında başlamıştır. Ne rastlantıdır ki, bu iki ürün işlendikten sonra tahin pekmez olarak sofralarda tekrar buluşurlar. Tahinle pekmeze olan sevgi işte böyle güçlüdür ve hala sürmektedir.

ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.