Bosna Hersek'te mayın patladı

Bosna Hersek'te mayın patladı

Yetkililer, selde yer değiştiren mayınlar konusunda vatandaşları uyardı.

Son 120 yılın en büyük sel felaketi ile karşı karşıya kalan Bosna Hersek'in Brçko kenti yakınlarında seller sebebiyle yerleri değiştiği bildirilen mayınlardan biri patladı.

Meydana gelen patlamanın, sellerin etkisini sürdürdüğü son 7 gün boyunca ilk mayın patlaması olduğunu belirtilirken, olayda ölü ya da yaralı olmadığı bildirildi.

Bosna Hersek Mayın Kaldırma Merkezi (BH MAC) vatandaşlara, sel ve toprak kaymalarının meydana geldiği bölgelerde, gördükleri şüpheli cisimleri en kısa sürede polis veya Silahlı Kuvvetler'e ihbar etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

BH MAC, görevlilerin sahada olup çalışmaların yapıldığı ifade edilen açıklamada, Mayıs ayının sonuna kadar havadan bütün alanların çekimlerinin de yapılacağını ve mayın arazilerin yeni haritalarının çizileceğini bildirildi.
Açıklamada ayrıca, Belçika'dan gelen ekipler ile birlikte savaş esnasında cephe bölgesi olan ve son sellerde büyük hasar gören Doboy ve Maglay bölgelerinin insansız hava aracı ile bugün çekileceği ifade edildi.

Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaş sırasında araziye yerleştirilen ve bugüne kadar temizlenemeyen mayınların, bölgede son bir haftadır etkisini sürdüren sel ve toprak kaymaları nedeniyle yer değiştirmesi konusunda vatandaşlar uyarılmıştı.

Bosna Hersek'te, 1992-1995 yıllarındaki savaşı sırasında 13 bin farklı bölgeye yaklaşık 220 bin mayın döşendiği tahmin ediliyor.

Mayınlı arazilerinin 2019 yılına kadar temizlenmesini öngören Bosna Hersek'in, bu iş için yılda 40 milyon avro bütçe ayırması planlanıyor. Ancak yeterli para olmadığı için bu mayınlı arazilerin bir çoğu hala temizlenemedi. Mayınlı arazilerden dolayı bugüne kadar 237'si çocuk, binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.