Blok Mermer İhracatına Sınırlama Geliyor

Blok Mermer İhracatına Sınırlama Geliyor

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ekonomi Bakanlığı’nın doğaltaş ihracatında yeni bir düzenleme hazırlığı içerisinde olduğu haberini verdi. İhracatçı firmalara yüzde 25-30 işlenmiş ürün...

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Ekonomi Bakanlığı’nın doğaltaş ihracatında yeni bir düzenleme hazırlığı içerisinde olduğu haberini verdi. İhracatçı firmalara yüzde 25-30 işlenmiş ürün ihraç etme zorunluluğu getirme düşüncesi içinde olduğunu aktaran Kaya, “Ekonomi Bakanlığı, doğaltaş ihracatında işlenmiş ürün satışını arttırmak istiyor. Bu konuda bir hazırlıkları var. Doğaltaşın yüzde 25-30’unun işlenmiş satılmasını istiyorlar. Bu konuda sektör mensuplarımızın görüşlerini alarak Ekonomi Bakanlığı’na görüşümüzü sunacağız. Sektör mensupları görüşlerini bizimle paylaşsın, bazı şeylerin eyvahı keşkesi olmaz. Sektör olarak aklımızı birleştirelim, sinerjiye dönüştürelim.” dedi.

EMİB, Türkiye’nin önemli doğaltaş merkezlerindeki üyeleriyle biraraya gelmeye devam ediyor. Nisan ayında Mevlüt Kaya başkanlığında işbaşı yapan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, Afyonkarahisar’dan sonra ikinci buluşmasını bej mermerin başkenti olarak tanımlanan Burdur’da düzenledi. Ağustos ayı yönetim kurulu toplantısını Burdur’da yapan birlik, doğaltaş sektöründe faaliyet gösteren 300 civarındaki firmanın yöneticileriyle biraraya geldi. EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, Burdur’daki toplantıda, göreve geldikten sonra geçen dört aylık dönemde sonuçlandırdıkları projeler hakkında da bilgi verdi.

'XİAMEN FUARI’NDA YÜZDE 35 YER ARTIŞI SAĞLADIK'

Çin’in Xiamen şehrinde düzenlenen ve Türkiye milli katılım organizasyonunu Ege İhracatçı Birlikleri’nin uzun yıllardır yaptığı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nda Türkiye’ye ayrılan 2 bin 300 metrekarelik alanın Türk ihracatçılarının ihtiyacına cevap vermediğini anlatan Kaya, “Xiamen Fuarı’nda yer sıkıntısı vardı. Önceki yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızın da alanın büyütülmesi konusunda çalışmaları vardı. 22 Ağustos’ta Xiamen’den gelen üst düzey heyeti İzmir’de ağırladık ve Xiamen Fuarı’nda Türkiye standının yüzde 35 büyütüleceği sözünü aldık.” dedi. Burdur’un bej mermer üretiminde Türkiye’nin başkenti olduğunu belirten Burdur Mermerciler ve Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Arslan, Burdur’dan yıllık 7 milyon metrekare doğaltaş ihracatı yapıldığını ve Türkiye’ye 250 milyon dolar civarında döviz kazandırdıklarını kaydetti. Başkan Yardımcısı İsmet Bektaş ise doğaltaş üretimi sırasında doğal malzemenin yüzde 2 ile 6’sının blok mermer olarak üretilip ekonomiye kazandırıldığına, yüzde 90 ile 98’inin atık malzeme olarak kaldığına dikkati çekti.

Burdur Valisi Hasan Kürklü de Burdur’da son 10 yılda mermerciliğin büyük gelişim gösterdiğine dikkat çekti. Kürklü, “Burdur mermerciliğinin hakikaten ileri seviyelere geldiğini görmekten mutluluk duymaktayım fakat blok satışlarımızdan daha çok işlenmiş mermer olarak üretim yapılmasının, ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından çok kıymetli olacağı kanaatindeyim. Tabii ki en büyük konu, doğanın kirletilmemesidir. Kullanamadığımız yüzde 96’lık kısımlar için projeler ve yatırımların yapılması gerekmektedir. Bu yöndeki çalışmalara da hız vermeyi düşünüyoruz.” dedi. Mevlüt Kaya ve yönetim kurulu üyeleri, Burdur temasları sırasında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mühendis-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Salman’ı da ziyaret etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.