Bisikletliler ne yapsın!

Bisikletliler ne yapsın!

Trafikte seyir eden motosiklet ve bisiklet sürücüleri araç sürücüleri tarafından yok sayılıyor. Bisiklet yollarına araçlar tarafından işgal edilmesi yüzünden zaman zaman ölümlü ve yaralama kazalar meydana geliyor

Geçtiğimiz gün Ankara Yolu Hava Lojmanları karşısında bir otomobilin bisiklete çarpıp kaçması ve bisiklet sürücüsünün yaşamını yitirmesi trafikte bisiklet ve motosikletlere saygı sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Geçtiğimiz aylarda da şehrimizde pek çok ölümlü ve yaralanmalı motosiklet ve bisikletlerin aralarında bulunduğu trafik kazaları yaşanmıştı. Konya'da kayıtlı olarak 100 binin üzerinde motosiklet bulunuyor. Bu motosikletlerin toplam motorlu taşıtlar içindeki oranı ise yüzde 17'yi buluyor. Konya bisiklet kullanımı oranının en fazla olduğu şehirlerden biri düz bir ova üzerine kurulu şehirde bisiklet ve motosikletle ulaşımın rahat olması nedeniyle çok sık tercih ediliyor. Şehirde yüksek bir oranda motosiklet ve bisiklet kullanılmasına rağmen diğer sürücüler bisiklet ve motosiklete trafikte saygı göstermiyor. Her yıl bisiklet ve motosiklete farkındalığın artırılması için çeşitli çalışmalar yapılsa da motosiklet ve bisiklet sürücüleri aynı sorunlardan muzdarip. Sosyal medyada bir araya gelen sürücüler trafikte saygının ve motosiklet, bisiklet farkındalığının artırılması için mücadele veriyor.

İHLALLER CANA MAL OLUYOR

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası Başkanı Ahmet Çal, trakitte öncelikli olarak saygı, sevgi ve hoşgörünün hakim olması gerektiğini ifade ederek, “Otomobiller maalesef bisiklet yollarını gasp ediyor. Bisikletler, kendileri için ayrılmış yollar kapalı olduğu durumlarda yola çıkmak zorunda kalıyor. Bu ihlaller nedeniyle geçtiğimiz günlerde yaşandığı gibi elim kazalar oluyor” dedi. Bisiklet yolu işgallerinin artık normalleştiğini söyleyen Çal, konuşmasına şöyle devam etti: “Vatandaşımız bisiklet yoluna park ettiği zaman bunun bir cana mal olabileceğini düşünmelidir. Özellikle trafiğin hızlı aktığı yollarda bisiklet yollarının işgali facialarla sonuçlanıyor. Örneğin Demiryolu Caddesi, Ankara Yolu üzerindeki bisiklet yolları sürekli olarak işgal altında. Bisiklet ve motosikletlere trafikte yokmuş gibi hareket ediliyor. Bir motosiklet sürücüsünün ehliyeti var, motorunda ruhsatı, sigortası, muayenesi var ama otomobille aynı haklara sahip olması gerekirken yok sayılıyor, saygı gösterilmiyor. Otomobiller bisiklet ve motosikletlerin üzerine üzerine sürüyor.”

Türkiye Motosiklet Federasyonu'na bağlı Konya Motor Sporları Kulübü Başkanı Ahmet Şengül, Motosikletlerin de otomobil ve diğer araçlar gibi muayenelerden geçtiğini ve vergi ödendiğini belirterek, "Motosiklet kullanan herkes bunu zevk için yapıyormuş gibi bakılıyor. Trafikte motosiklet ve bisikletler yok sayılıyor. Bir trafik aracı olarak görülmüyor. Bu duruma 'Biz de varız' diyerek tepki gösteriyoruz" dedi.

DİĞER ŞEHİRLERDE SAYGI VAR

Konya'da hem motosiklet kullanıcılarını bilinçlendirmek, hem de bisiklet ve motosiklete olan farkındalığı artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Şengül, şöyle konuştu: "Maalesef Konyamızda motosiklet ve bisiklet sürücülerine hiç saygı gösterilmeyor. Adeta yok sayılıyor. Bir motosikletin geldiğini gördüğü halde yola çıkıp motosiklet ve bisiklet sürücülerini zor durumda bırakılıyor. Diğer şehirlerde biraz daha saygı var fakat Konyamızın yüzde 80'i motosiklet ve bisikleti bir trafik aracı olarak görmüyor, yok sayıyor. Bu olumsuz imajda motosikleti amacı dışında kullanan, ses kirliliği oluşturan ve trafiği tehlikeye sokan kişileri büyük etkisi var. Şimdi çokça kullanılan elektrikli bisikletlerin de kontrol altına alınması lazım. Bazı illerde bu araçlar ehliyetsiz kullandırılmıyor. Çift akülü bisikletlerde hız 70-80'i bulabiliyor. Artık trafikte motosiklet ve bisikletlere farkındalığın ve saygının artması lazım. Şahsen ben kullandığım motosikletin de büyük olması nedeniyle şehir içinde motosiklet kullanmıyorum. Çünkü trafikte yok sayılıyoruz. Bunu yerine ilçelere, uzun yola gidiyorum."

SUÇLU MUAMELESİ GÖRÜYORUZ

Konya trafiğinde motosiklet kullanmaktan çekindiğini belirten Mustafa Eskici isimli bir sürücü, tarfikte yaşadığı sorunları şöyle anlattı: “Otomobilim vardı. Trafik yoğunluğunu aşmak için bir motosiklet aldım. Trafik kurallarına uyarak saygılı bir şoför olmaya çalışıyorum fakat aynı saygıyı otomobil ve minibüs şoförlerinden göremiyoruz. Yolumuzda ilerlerken ara yoldan çıkan bir sürücü geldiğinizi görmesine rağmen, sizi yok sayarak yola çıkıyor. Veya şeridinizde seyrederken sol şeritten gelip istediği an önünüze bir araç direksiyon kırabiliyor. Trafiğe çıkabilmek için tüm belgelerimiz var fakat trafikte hep suçlu muamelesi görüyoruz.” Ali Uyanık isimli bir bisiklet sürücüsü de şehir merkezinde bisiklet kullanmanın cesaret gerektirdiğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Bisiklet yollarının bulunduğu bölümlerde ve sakin bölgelerde bisiklet kullanırken çok rahatız. Hem sağlıklı hem hesaplı. Fakat şehir içinde ölümle yan yana seyahat ediyoruz. Yolun kenarında giderken her an bir araç önünüze park edebilir. Bir otobüsün altında kalabilirsiniz. O yüzden şehir merkezine girmemeye çalışıyorum. Keşke bisiklet sürücülerine biraz saygı gösterilse.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum