Birisi inzivada sahalarda

Birisi inzivada sahalarda

Gazetemizi ziyaret Cengiz Eken ve Salih Eken kardeşler, spor müdürümüz Recep Çınar'la sohbet edip, eski günleri konuştular. Konya'da amatör futbolun eskisi gibi cazip olmadığını söyleyen Cengiz Eken, maçlara gitmediğini ve sade bir yaşam sürdüğünü bildir

Konya futbolunda iz bırakan iki kardeş. Birisi Konyaspor'la şampiyonluklar yaşamış Salih Eken, diğeri ise Konya'nın gelmiş geçmiş en iyi solaçıklarından Cengiz Eken. Abi Cengiz Eken futboldan kopmuş, kardeş Salih eken ise hala futbolla iç içe yaşıyor

Onlar iki kardeş. 1980'li yıllardan 2000'li yıllara kadar Konya futboluna damga vurmuş iki usta futbolcu. Futbolculuklarından öte, adamlıklarıyla Konya'da herkesin gönlüne taht kurmuş Cengiz Eken ile Salih Eken. Abi Cengiz Eken futbola PTT Spor'da başlamış. Cılız bir çocuk olmasına rağmen, yeteneği ile kabul ettirmiş iyi futbolcu olduğunu o dönemin antrenörlerine. Futbol yaşamındaki yol haritasında ilk antrenörü merhum Artuğ Sayar'ın büyük emeğinin olduğunu büyük bir gururla söylüyor. “Artuğ Hocanın bendeki emeğini unutmam” diyerek bir hakkı teslim etmenin erdemliliğini de gösteriyor Cengiz Eken. PTT'de başlayan futbol serüvenini birçok kulüpte sürdüren, profesyonellik anlamında da Aksarayspor'a hizmet eden, uzun yıllar formasını giydiği Yolspor'da futbolu bıraktıktan sonra sahaların  yolunu unutan  Cengiz Eken bugünlerde sade bir hayat yaşıyor.  Konya'nın gelmiş geçmiş en iyi solaçıklarından birisi olan, ancak hakettiği yere bir türlü gelemeyen Cengiz Eken, dünyaya erken gelenlerden. Futboldan hem futbolcu hem de seyirci olarak erken kopmanın bir burukluğunu yaşayan Cengiz Eken süratli bir oyuncu olarak tanındı ve deyim yerindeyse sahalar ona dar geldi. Sahalarla ilgili bir anısını anlatan Cengiz Eken, “Futbola ilk başladığım ve iyi olduğum dönemlerde çok süratli olmam hasabiyle de saha birden bitiyor ve ben isyan ediyordum. Bu sahalar bu kadar küçük yapılır mı? Diye. Sonra yaş ilerledikçe ve eski gücümüzde olmadığımız için bu sefer de sahaların büyüklüğünden şikayet etmeye başladım.  Sonrasında da  kendi kendime 'bu iş buraya kadar, bu at bu arabayı çekmiyor' diyerek de futbolu bıraktım.”

Futbol oynadığı dönemlerde bir çok anısının olduğunu söyleyen Cengiz Eken, futbol yaşamında birçok teknik adamla ve başkanla çalıştığını, ancak Ali Gözönü'yü ayrı bir yere koyduğunu belirterek, “Ali abi bu işin bana göre duayeniydi. Konya'nın gelmiş geçmiş en iyi başkanlarından ve futbol yöneticilerinden birisiydi. Ali abiyi unutmam mümkün değil. Konya futboluna onun emeğinin çok geçtiğini düşünüyorum. Ali Gözönü'nün yöneticilik ve başkanlık yaptığı dönemlerde Konya amatör futbolu bugünün PTT 1. ligi gibi kıymetli bir ligdi. O dönemlerde tribünler tıklım tıklım dolardı. Konyaspor maçlarından önce 2 nolu ve 3 nolu sahalarda maçlar oynanırdı ve bu maçlar bitmeden tribünlerden bir kişi bile Konyaspor maçına gitmezdi. Amatör maçlara para ile girilirdi. Ben stada gitmediğim için bilmiyorum, ama söylenenlere göre seyirci bulmak için üste para verilecek bir duruma gelmiş Konya futbolu. Buna gerçekten çok üzüldüm.”

Kardeşi Salih Eken'in futbolcu olmasında da rolü olduğunu söyleyen Cengiz Eken, Salih'in kendisinden daha yetenekli olduğunu ifade ederken, 'Kendisinin Salih'ten daha iyi futbolcu olduğunu” söyleyenlere ise “Salih daha iyiymiş ki, yıllarca süper ligde oynadı. Konyaspor ve Kayserispor'da hizmet verdi. Türk futboluna adını bana göre altın harflerle yazdırdı” diyerek yiğidin hakkını yiğide verdi.
Cengiz Eken ile yaptığımız konuşmaları sessizce dinleyen ve kendisine yöneltilen iltifatlar karşısında yüzü kızaran, abisinin konuşmasını kesmeyen Salih Eken ise hem sağlam kişilik hem de sağlam karakteri ile bugün herkesin takdirini kazanan, sevgisini kazanan, saygısını kazanan bir isim olarak Konyalıların gönlünde ayrı bir edinmiş. Konya futbolunun önemli isimlerinden birisi olan Salih Eken, halen Konyaspor'a hizmet etmenin gayretini gösteriyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.