Beyşehir'de YSK'nın kararı bekleniyor

Beyşehir'de YSK'nın kararı bekleniyor

30 Mart Yerel Seçimleri sonuçlandı, fakat tartışmalar hala bitmedi. Beyşehir'de AK Parti'nin adayı Murat Özaltun'un kazandığı ilan edilmişti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kendi oylarının başka partilere yazıldığını gerekçe göstererek, oyların yeniden

30 Mart Yerel Seçimleri sonuçlandı, fakat tartışmalar hala bitmedi. Beyşehir'de AK Parti'nin adayı Murat Özaltun'un kazandığı ilan edilmişti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kendi oylarının başka partilere yazıldığını gerekçe göstererek, oyların yeniden sayılmasını istedi. Bunun üzerine İlçe Seçim Kurulu önceki gün gündüz vaktinde oyların yeniden sayımına karar verdi. Ancak sayım gece saatlerinde İl Seçim Kurulu tarafından alınan kararla durduruldu. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış da Beyşehir'e giderek, oy sayımına itiraz etti. Oy sayımının durdurulmasının ardından bazı MHP'liler Beyşehir Hükümet Meydanı'nda biraraya gelerek, kararı protesto etti. Beyşehir İlçe Seçim Kurulu ise itirazlar nedeniyle mazbata takdim törenini erteledi.

MHP'NİN İTİRAZI HAKLI BULUNDU

MHP Beyşehir İlçe Başkanlığı, 30 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nin ardından İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na itiraz etti ve sayımlarda ciddi hatalar olduğunu öne sürerek, sandıkların yeniden sayılması için başvurdu. MHP, hem ilçe belediye başkanlığı, hem de belediye meclis üyeliği seçimleri için itirazda bulundu. Beyşehir İlçe Seçim Kurulu’nun kararı uygun bulması üzerine oyların yeniden sayımına karar verildi. Beyşehir Adliyesi’nde oylar sandık sandık yeniden sayılmaya başlandı. 30 Mart’ta yapılan mahalli idareler seçimlerinde, Beyşehir Belediye Başkanlığı’nı resmi olmayan sonuçlara göre, 20 bin 616 oy alan AK Parti’nin adayı Murat Özaltun kazanmış, en yakın rakibi olan MHP’nin adayı Süleyman Şenol ise 19 bin 217 oyda kalmıştı. Beyşehir’de belediye başkanlığı seçimi için 195 sandıkta kullanılan oyların 42 bin 376’sı geçerli, 2 bin 563’ü ise geçersiz sayılmıştı.

BEYŞEHİR HALKI HUZURSUZ

Beyşehir'de yaşayan bir yetkili, “Önceki gün seçim kurulu MHP'nin itirazını kabul etti ve oyların sayımına başlandı. Açılan 2 sandıkta ciddi usülsüzlüklerin olduğu anlaşıldı. Bu nedenle hakim, belediye başkanlığı ve meclis üyeliği oylarının yeniden sayılmasını istedi. Ancak gece saatlerinde sayımın durdurulmasına karar verildi. Sayıma Ankara'da devam edilecek. Oyların tamamı bir kez daha sayılacak. Bu da ilçe halkının kafasını karıştırdı. Bu da 'acaba oylar mı çalındı?' sorusunu akla getirdi. İlçe halkı huzursuz. Diğer bazı ilçelerde meydana gelen hoş olmayan görüntüler her an Beyşehir'de de görülebilir. Endişeliyiz. Bu belirsizliğin bir an önce ortadan kalkmasını temenni ediyoruz” dedi.

OYLARIMIZ BAŞKA PARTİLERE YAZILMIŞ

MHP İl Başkanı Tarık Taşcı da, “Beyşehir'deki seçim sonuçlarıyla ilgili partimizin itirazı haklı bulundu. İlçe Seçim Kurulu oyların yeniden sayılmasına karar verdi. Oylar sayılırken İl Seçim Kurulu aldığı kararla oy sayımını gece saatlerinde durdurdu. Biz de bunun üzerine Yüksek Seçim Kurulu'na başvurduk. YSK'dan gelecek habere göre yeniden sayım yapılmasını bekliyoruz. Seçim şaibeli. Oylarımız ya yazılmamış ya da başka partilere yazılmış. Ciddi usülsüzlükler var. Beyşehirliler gergin ve huzursuz. Oylar yeniden sayılmalı ve insanların şüpheleri giderilmeli. Yoksa Beyşehir'de 5 yıl boyunca huzursuz bir ortam ve şaibeli bir başkan olacaktır” ifadelerini kullandı.

ADALET YERİNİ BULSUN

MHP Beyşehir Belediye Başkan Adayı Süleyman Şenol, “Beyşehir’de şu anda bir hukuk gaspıyla karşı karşıyayız. İlçe seçim kurulumuz karar verdi, tüm sandıktaki oyların teker teker incelenerek tasnif edilmesi, sayılması yönünde idi. Bu çalışmalar devam ederken Ankara’nın baskısıyla il seçim kurulu toplandı ve ilçe seçim kurulundaki sayım durduruldu. Bir kişinin abdestinden endişesi yoksa neticede böyle bir kararın çıkmaması gereklidir. Eğer siz sayımlara seçime hile karıştırılmamışsa o zaman sizin de söyleyeceğiniz hak yerini bulsun demeniz gereklidir. Eğer siz hak yerini bulsun diyemiyorsanız neden korkuyorsunuz? Bunu açıkça söylemek lazımdır. İsteğimiz vatandaşlarımızın verdikleri her oyun gerçek yerini bulmasıdır. Biz hak etmediğimiz hiçbir oyu istemediğimiz gibi bir başkasına da bize verilen bir tek oyun da bize geçmesini istemiyoruz. Beyşehir’deki halk iradesinin tamamen seçim sonuçlarına yansıtılması istiyoruz. ama bu engelleniyor. Mücadelemiz devam edecek, durmayacağız hiçbir şekilde. Beyşehir halkının kararını, bir başkasına yedirmeyiz” diye konuştu.

AK PARTİ'NİN OYLARI ARTTI

AK Parti İl Teşkilatı hukukçularından Mehmet Yavaş ise, “MHP, soyut iddialar üzerinden itiraz etti. MHP, 'oylarımız AK Parti ve CHP'ye yazıldı' diyor. Ellerinde somut bir delil yok. Bu nedenle yeniden sayımın yapılması hukuka uygun değil. MHP'nin itirazları sonucu İlçe Seçimi Kurulu oy sayımına karar verdi. Bizim itirazlarımız sonucunda ise İl Seçim Kurulu sayımı durdurdu. Oyların yeniden sayımı hukuka aykırı. Biz de oyların tamamının sayılmasını arzu ettik. Ancak oy sayımında usülsüzlüklerin yapıldığını gördük. Sandıklarda her partiden bir müşahit vardı. 7 sandık açıldı. Bu sandıklarda da AK Parti'nin oyları daha da arttı. Alnımız açık. Halkın iradesi bu şekilde sandığa yansıdı” dedi.

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum