Besicilere kriter engeli

Besicilere kriter engeli

Konyalı besiciler Karatay ve Meramda 65 taşınmazın 49 yıllığına kiraya verilmesinden faydalanmak istediklerine ancak istenen kriterlerin buna engel olduğunu söyledi

 ‘Hayvancılık Teşvik Programı’ kapsamında Karatay ve Meram İlçeleri’nde bulunan 65 adet taşınmazın besicilere 49 yıllığına kiraya verilecek olmasını değerlendiren besiciler, istenen kriterlerin kendilerini bu imkandan uzaklaştırdığını söyledi. Konu ile açıklama yapan besicilerden Zeki Balcı, “Karatay ve Meram ilçelerinde Mülkiyeti Maliye Hazinesi adına kayıtlı olan 65 adet taşınmaz besicilere 49 yıllığına verilecek Bu güzel bir gelişme. Ancak konu ile ilgili istenen kriterler ne yazık ki küçük ölçekli olan ve genelde aile şirketi olarak üretim yapan yüzlerce besiciyi çaresiz bırakıyor” dedi.

PROGRAM GÜZEL KRİTERLER AĞIR

 

65 taşınmazdan birisine 49 yıllığına sahip olmak için belirlenen rayiç bedel bir tarafa diğer istenenler çok önemli olduğuna dikkat çeken besici Hamza Özden ise konuşmasında şunları söyledi, “Bizlere yapılan duyuruda yatırım teşvikten yararlanma şartları şu şekilde belirlenmiş: “Hazine Müsteşarlığınca verilmiş yatırım teşvik belgesi olmalıdır. İrtifak hakkına veya kullanma iznine konu taşınmazlar üzerinde gerçekleştirilecek toplam yatırım tutarı, taşınmaz malın maliki idarelerce takdir edilen rayiç değerin tarım ve hayvancılık yatırımı için bir, turizm yatırımları için iki, diğer yatırımlar için üç katından az olmayacak. Süt inekçiliği entegre tesislerinde 300 adet büyükbaş, büyükbaş besicilik entegre tesislerinde 500 adet büyükbaş, süt ve et yönlü küçükbaş entegre tesislerinde bin adet küçükbaş ve kanatlı entegre tesislerinde 200 bin adetten az olmayacak. Yatırım tutarının yüzde 20’sine kadar net öz kaynağa sahip olunacak” bunlar besicilik yapmak isteyen kişiler için karşılanabilecek yatırım.

Ancak bunun haricinde istenenler biraz ağır. Birincisi tesisler üzerine mutlaka en entegre tesisleri, kombina yapacaksın ve belirli oranda istihdam sağlayacaksın. Bu tesislerin hayata geçirilmesi nereden bakarsan bak milyonlarca TL’yi buluyor. İşte bunu küçük ölçekli besicinin karşılaması mümkün değil”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.