Berdimuhamedov Duşanbe'nin Onur Konuğu

Berdimuhamedov Duşanbe'nin Onur Konuğu

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın davetlisi olarak bugün Duşanbe'de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 14. Devlet Başkanları Zirvesi'nin onur konuğu olacak. Berdimuhamedov,...

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın davetlisi olarak bugün Duşanbe'de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 14. Devlet Başkanları Zirvesi'nin onur konuğu olacak. Berdimuhamedov, bu sabah Duşanbe'ye gitti. Berdimuhamedov, ziyareti kapsamında Tacik mevkidaşı Rahman ile bir araya gelecek. Görüşmede Türkmenistan-Özbekistan-Tacikistan-Kırgızistan-Çin doğalgaz boru hattı inşasına yönelik konuda bilgi alışverişinde bulunulacak. 13 Eylül'de Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping sözkonusu boru hattının Tacikistan bölümünün temelini atacak.

ŞİÖ ZİRVESİ TAM KADRO BAŞLADI

İmamali Rahman'ın ev sahipliğinde yapılan ŞİÖ 14. Devlet Başkanları Zirvesi'ne üye ülke devlet başkanlarından tam katılım gerçekleşti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov zirveye katılıyor.

Berdimuhamedov'un onur konuğu olarak katıldığı zirveye, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Ulusal Güvenlik ve Dışişleri Danışmanı Sertaj Aziz, Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj zirvede yerini aldı.

BM, ŞİÖ İLE AFGANİSTAN İÇİN İŞBİRLİĞİNE HAZIR

Duşanbe'deki zirvede Birleşmiş Milletler'i temsilen katılan BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman, Şanghay İşbirliği Örgütü ile Afganistan'da kalıcı barışın sağlanması ve ülke güvenliğinin korunması adına işbirliği yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Duşanbe'de konuşan Feltman, "Ortak gündemdeki en önemli konulardan biri , Afganistan'da güvenliğinin sağlanması ve bu yılın sonuna kadar uluslararası güçlerin bu ülkeden çekilmesidir. ŞİÖ örgütüne üye ülkeler Afganistan'daki sorunların çözülmesine önemli katkı sağlıyor." diye konuştu.

2001 yılında kurulan örgütün üyeleri; Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan. 2004-2005 yıllarında Pakistan, İran, Hindistan ve Moğolistan ve 2012 yılında Afganistan gözlemci statüsü aldı. Örgütün ayrıca Belarus, Srı Lanka ve Türkiye gibi 3 diyalog ortağı bulunuyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.