Beldeler hekim istiyor

Beldeler hekim istiyor

Konya’nın bazı ilçe beldelerinde aile hekimi görev yapmıyor.

Konya’nın bazı ilçe beldelerinde aile hekimi görev yapmıyor.  Balcılar ve Gökpınar beldelerinde Aile Sağlık Merkezi’nin olmasına rağmen hekimler, beldelerin ulaşım zorluğunu bahane ederek görev yerini değiştiriyor.

Konya’da aile hekimi problemi bazı ilçelerde devam ediyor. Taşkent’in Balcılar Beldesi ve Çeltik’in Gökpınar Beldesi’nde aile hekimi sorunu yaşanıyor.  Hekimler, beldelerin ilçe merkezine uzak ve ulaşımlarının zor olmasından dolayı görev yapmak istemiyor.
Konuyu gazetemize değerlendiren Konya Halk Sağlığı Müdür Vekili Hüsnü Murat Kaya, aile hekim sorununu önümüzdeki ay içerisinde çözeceklerini söyledi. Beldeleri merkeze alarak gezici hizmet vermeyi düşündüklerini söyleyen Kaya, “Sağlık Bakanlığı’na ilgili müracaatlarımı yaptık. Onay alındıktan sonra hekimlerimiz haftanın 3-4 günü Balcılar ve Gökpınar’da hizmet verecek. Sağlık ocağı sistemi kalktıktan sonra bu sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Sağlık ocağı olsa 2 doktor bile verebilme imkanımız var. Ama bu şekilde elimizden bir şey gelmiyor. Çünkü her hekim açığa göre görev yerini belirleyebiliyor. Vatandaşlar ise suçu bizde buluyorlar. Hatta nüfusa göre 1 hekim fazla kadro açıyoruz ama bu kadro yılda 6-7 hekim oluyor. Gezici doktor ile de bu sıkıntıları çözmüş olacağız” diye konuştu.
200 MERKEZDE 580 AİLE HEKİMİ GÖREV YAPIYOR
 Emekli olan doktorun yerine gelecek doktorun hizmet puanının esas alındığını söyleyen Kaya, “Doğu’da bir yıl bin 800 puan iken Konya merkezde bu oran sadece 10 puan bundan dolayı hekimlerin kadroları hizmet puanı sistemine göre yapılıyor. Aynı şekilde taşralarda görev yapan doktorlar daha fazla maaş alıyor. Bu kadar avantaja rağmen hekimler uzak beldelere gitmek istemiyor. Artık sosyal hayat her şeyin önüne geçiyor” açıklamasında bulundu.  En fazla aile hekiminin Selçuklu’da yer aldığını belirten Kaya, “30 Aile Sağlığı Merkezi (ASM)’nin bulunduğu Selçuklu’da 152 aile hekimi yer alıyor. Meram’da ise 26 ASM’de 87 hekim görev yaparken, Karatay’da 25 ASM’de 76 hekim çalışıyor. Konya’yı ilçeleriyle birlikte ele aldığımızda 200 ASM ve 580 aile hekimi bulunuyor. Kadroda açık olduğunda en kısa sürede yerine yeni bir aile hekimi ataması yapılıyor” dedi.
KONYA’DA 18 BİN 335 DOKTOR GÖREV YAPIYOR
Konya Sağlık İl Müdürlüğü’nden alınan diğer bilgiye göre ise Konya’da farklı branşlarda toplam 18 bin 335 doktor görev yapıyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde toplam 10 bin 860 doktor görev yapıyor. Üniversite Hastaneleri’nde ise toplam 3 bin 573 doktor görev yaparken özel hastanelerde bu oran 3 bin 902. Devlet hastanelerinde en fazla 2 bin 591 ile hemşireler çalışırken 25 uzman diş hekimi listenin en alt sırasında yer alıyor. Üniversite hastanelerinde de bin 30 hemşire listenin başında yer alıyor. 6 diş hekimi de en az sağlık personeli olarak görülüyor. Özel hastanelerde ise 714 eczacı ilk sırada yer alırken bunu 399 hemşire takip ediyor. Özel hasteneler de asistan hekim bulunmazken, 9 uzman diş hekimi görev yapıyor.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.