Bdp'li Altan Tan: Yeni Anayasa Yapımı Fiilen Rafa Kalkmıştır

Bdp'li Altan Tan: Yeni Anayasa Yapımı Fiilen Rafa Kalkmıştır

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan yeni anayasa yapım sürecinin fiilen rafa kalktığını söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan yeni anayasa yapım sürecinin fiilen rafa kalktığını söyledi. BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da Başbakan’ın uzlaşılan maddeleri Meclis'ten geçirelim teklifini "Bu çıplak bir insana kravat takmak ya da eşarp takmak gibi bir şeydir. İskeleti belli olamayan bir yapıdan söz ediyoruz." şeklinde değerlendirdi.

    BDP Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri Meral Danış Beştaş, Altan Tan ve Bengi Yıldız, parti genel merkezinde yeni anayasa sürecinde gelinen noktayı değerlendirdi. Seçimlerden önce bütün partilerin kamuoyuna anayasa sözü verdiğini hatırlatan Tan, "En fazla söz veren Başbakan Recep Tayip Erdoğan oldu. Bugün geldiğimiz noktada CHP ve MHP laikçi Kemalist ulus devlet anlayışından bir milim bile ayrılma niyetinde değiller. Ellerinden gelse 82 anayasası üzerine 2103 yazıp tekrar Meclis'e getirecekler. Bunun aksi söz konusudur diyorlarsa zabıtlar ve ses kayıtları var. AK Parti ise ne şiş yansın ne kebap mantığı ile ve özellikle kendi içinde 50’ye yakın MHP zihniyetindeki milletvekilinin tepkisinden çekinerek bu işleri seçimlerden sonrasına bırakma niyetindedir. ‘Bu 3 seçimi kazasız belasız atlatayım, ondan sonra bakayım’ ondan sonrası içinde bir duruş yok. Sayın Başbakan defalarca biz kendi anayasa paketimizi eğer bir uzlaşma çıkmasa meclise getireceğiz demesine rağmen şu an fiilen de böyle bir niyetten, böyle bir paket getirme fikrinden uzaklaşmış bulunuyor. Fiilen bu yeni anayasa rafa kalkmış bulunuyor. Bunu kamuoyunun net bir şekilde bilme mecburiyeti vardır." dedi.

    "TÜRKİYE ŞU AN SİYASİ DOLANDIRICILIKLA KARŞI KARŞIYA"

    Başbakan'ın yapması gereken demokratik bir anayasa metnini Meclis'e gelmesi gerektiğini dile getiren Tan, "Parlamento'da 327 milletvekili var. Sayısal çoğunluk ondadır. BDP ilk baştan beri demokratik bir anayasa önerisini destekleyeceğini deklare etti. CHP’de buna oy verecek arkadaşlar olabileceğini görüyoruz. Her halükarda 330 rakamını geçerek referanduma gitme sayısı vardır. Başbakan kendi içindeki MHP zihniyetindeki milletvekilleri, mevcut paradigmadan kopmak istemeyenlerin temkinleri ve siyasi dengelerce bu sözünü yemiş durumundadır. Türkiye şu ana siyaseten siyasi dolandırıcılıkla karşı karşıyadır. Bu yeni anayasa meselesi bilinmez bir tarihe ertelenmiş durumdadır.” ifadelerini kullandı.

    "KÜRT MİLLETVEKİLLERİ AYAĞA KALKSIN"

    Bütün partilerde bulunan milletvekillerine ve özellikle Kürt milletvekillerine seslenen Tan, şunları kaydetti: "Bugün yapılması gerek bütün demokrat milletvekillerinin ve özellikle de Kürt milletvekillerinin kendi partilerinin içerinde ayağa kalkarak haklarını talep etmesidir. Kürt milletvekilleri de eğer kendi partileri içerisinde böyle bir mücadeleye başlamazlarsa onlarda bu suça ortak olmuş olacaklardır. Kürt milletvekilleri kendi halkarına ihanet etmiş duruma geleceklerdir."

    "BAŞBAKAN'IN TEKLİFİ ÇIPLAK BİRİNE KRAVAT TAKMAK GİBİ"

    Bir basın mensubunun 'Başbakan'ın şimdiye kadar uzlaşılan maddeleri geçirelim konusunda umutsuz musunuz?' sorusu üzerine Beştaş ise “Biz o konu da pakete evet diyeceğiz diye bir açıklama yapmadık. Anayasa yerinde bir paket olacaksa bu pakette anayasal talepler konusunda taleplerin yer alması gerektiği ifade ettik. Bir kere ortada paket falan yok. 58, 59 madde dediğimiz maddeler anayasanın temel paradigmasına hak ve özgürlüklerin esasına dair bir uzlaşma olmadığı için sadece siyaseten ortaya atılan, yetişmeyecekse gerçek bir pakete dönüşmesi için ifade ettiğimiz başlıklarda uzlaşma sağlanması gerekiyor. Bu çıplak bir insana kravat takmak ya da eşarp takmak gibi bir şeydir. İskeleti belli olamayan bir yapıdan söz ediyoruz” şeklinde cevap verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.