Bdp'den 'Anadilde Eğitim' Boykotuna Destek Açıklaması

Bdp'den 'Anadilde Eğitim' Boykotuna Destek Açıklaması

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yaptığı yazılı bir açıklamayla 'Anadil Hakkı İçin Okul Boykotu'nu desteklediklerini duyurdu.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yaptığı yazılı bir açıklamayla 'Anadil Hakkı İçin Okul Boykotu'nu desteklediklerini duyurdu.

Açıklamada "Kürt dili üzerinde yaklaşık 100 yıldır sistemli bir asimilasyon ve yok etme politikası izlenmektedir. Bir halkın dili yani var oluşu tanınmıyorsa, bu o halka karşı bir soykırım uygulandığını gösterir. Soykırıma yabancı olmayan ülkemiz ve halkımız, bugün de devam ettirilmek istenen dil, kültür ve kimlik kırım politikalarının bundan bağımsız olmadığını bilmektedir." denildi.
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Bugün AKP hükümeti tarafından Kürt dil gerçekliğine karşı yürütülen politika, geçmiş devlet politikasından bağımsız değerlendirilemez. Kürt dilini haftada iki saatlik bir seçmeli derse sıkıştırmak ve mahkûm etmek, bu dile yaklaşımı ortaya koymaktadır. Kürtler onurlarını ve gerçekliklerini haftada iki saatle hatırlayıp rahatlatılacak bir halk değildir. Kaldı ki yalnız Kürt halkı değil, Türkiye’de yaşayan tüm halklar aynı gerçeklikle yüz yüzedir. Demokratik kurtuluş, özgür yaşamı inşa etme süreci olarak adlandırdığımız bu süreçte AKP’nin yaklaşımını; anadilimize, kimliğimize ve irademize yaklaşımı üzerinden okuyacağımız bir gerçektir. Bugün hükümet yetkilileri kendi sorumluluklarını yerine getireceklerine, süreci geliştirecek adımlar atacaklarına, Kürtçenin neden eğitim dili olamayacağına dair kuru ve boş söylemler geliştirmektedirler. Çözümü geliştirecek olan, bu yaklaşım değildir."

Anadilin tartışma konusu dahi yapılamayacak, her yurttaşın en kolay yararlanabileceği ve yaşamında, kamusal alanda kullanabileceği zorunlu bir gerçeklik olduğu savunulan açıklamada "AKP hükümeti bunu bir pazarlık konusu yapmaktan çıkarmalıdır. İnsanı insan yapan en temel hakkı bir lütuf gibi topluma sunmamalıdır. Bu politikalarını Meclis'in açılacağı şu günlerde değiştirmelidir." eleştirisi de getirildi.

Kürt dilinin bir eğitim, bilim, edebiyat-sanat, siyaset ve yaşam dili olduğu vurgulanan açıklamada, "Hiç yokken, özel çabalarla oluşturulmamıştır. Binlerce yıllık bir sürecin ve her zorluğa, katliama, baskıya, zulme karşı direnen bir halkın emeğiyle bugüne getirilmiştir. Bu nedenle bundan sonra da yaşayacak, yaşatılacak ve gelişecektir. Kürt dilinin özgür ve bilimsel gelişimi bu topraklarda yaşayan ve dünyada konuşulan diğer dillerin özgür gelişimi ile de bağlantılıdır. Dilleri yarıştırmadan, onların kardeşliğini esas alarak herkesin dilni özgürleştirme ve geliştirme, çabamız olacaktır. Dili değerli ve anlamlı kılan, onu konuşan halkın güçlü ya da güçsüz oluşu değildir. Dilin değeri onun bir anne, tarih, kültür, uygarlık ve kolektif çabanın ürünü olmasından gelir. Dili inkâr etmek, bu gerçeklikleri inkâr etmek anlamına gelir. Dillerin kardeşliği halklarımızın da özgürlük yöntemi olmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şöyle denildi: "Bu anlayışla, TZP-Kurdî öncülüğünde başlatılan 'Anadilde Eğitim İçin Bir Haftalık Okul Boykotu' eylemini partimiz, örgütlerimiz, yöneticilerimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve üyelerimizin katılımıyla destekleyecek, katılımcılar eylem ve etkinliklerde 'Kürtçe anadilde eğitim için, kendi çocuklarımızı bir hafta boyunca okullara göndermeyeceğiz' beyanında bulunacaktır. Tüm halklar için anadil hakkının tanınması ve yasal güvenceye alınması amacıyla tüm duyarlı kesimleri, okulların açılacağı ilk haftada okul boykotuna çağırıyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.