BDDK'dan hesap blokesi uyarısı

BDDK'dan hesap blokesi uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankalar ile tüketiciyi karşı karşıya getiren hesap bloke uygulamaları konusuna açıklık getirdi

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin imzası ile yayımlanan genelge kapsamında bankalardan müşterilerinin maaş veya ücret hesaplarına yapılan haciz uygulamasında sözleşmeye uygun hareket etmeleri istendi.

Genelge kapsamında finans kuruluşlarını uyaran Bilgin, bankalar ile müşterileri arasında akdedilen sözleşmeler çerçevesinde gerçekleştirilen blokaj işlemlerinin kanunun ilgili maddelerine uygun şekilde yapılması ve sözleşmelerde söz konusu hükümlere aykırılık taşıyan özel hükümlere yer verilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

BDDK'ya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre Kurum'a iletilen uyuşmazlıklar içerisinde bazı bankaların normalde maaş hesabının üçte ikisine bloke koyması gerekirken tamamına el koyması gibi şikayetler bulunuyor.

Söz konusu uygulama sebebiyle çok sayıda mağduriyetin yaşandığı belirtiliyor. BDDK'nın genelgesine göre müşteri şikayetlerinin Türkiye Bankalar Birliği veya Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ne iletileceği ifade edilerek söz konusu başvuruların çözümüne ilişkin olarak kuruluş birlikleri tarafından kuruma bilgi verilmesinin talep edileceği vurgulandı.

Genelgede, "Hakem heyetine iletilen bahse konu şikayetlerin sonucuna ilişkin olarak kuruma iletilen bilgilerden, ilgili banka tarafından çözümlenmediği anlaşılan başvurulara konu işlemlerin kanunun 61. maddesine aykırılık teşkil ettiğinin kurum tarafından tespit edilmesi durumunda, söz konusu işlemlerde sorumluluğu bulunanlar hakkında idari ve adli işlemlerin tesis edilmesi söz konusu olabilecektir." ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.