Bakü'nün İslam Ordusu Tarafından Kurtarılışının 96'ıncı Yıl Dönümü Kutlanıyor

Bakü'nün İslam Ordusu Tarafından Kurtarılışının 96'ıncı Yıl Dönümü Kutlanıyor

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Kafkas İslam Orduları tarafından düşman işgalinden kurtarılışının 96'ıncı yıl dönümünü kutlanıyor.Başkent Bakü'deki Türk şehitliğinde düzenlenen törene Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun'un...

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün Kafkas İslam Orduları tarafından düşman işgalinden kurtarılışının 96'ıncı yıl dönümünü kutlanıyor.

Başkent Bakü'deki Türk şehitliğinde düzenlenen törene Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun'un da katıldı. Tören Coşkun'un Türk askerleri için inşa edilen anıt mezara çelenk koymasıyla başladı. Coşkun şehitlere hitaben hatıra defterine, "Aziz şehitlerimiz, yüce Türk milletinin kahraman evlatları. Azerbaycan'ın düşman işgalinden kurtarılmasının 96'ıncı yıldönümü vesilesiyle Kafkas İslam Ordusu'nun tarihimizin şanlı sayfaları içinde gurur verici konumunu hatırlamak ve Azerbaycan'ın bekası uğrunda kardeşlerimizle omuz omuza çarpışırken yaptığınız kahramanlıkları anmak üzere, bir kez daha manevi huzurunuzda bulunuyoruz. Anadolu'nun en zor halinde bile gözünüzü kırpmadan, kardeşlerinin yardımına koşan sizler, her zaman sevinci olduğu kadar, kederi de paylaştığımız Azerbaycanlı kardeşlerimizle olan kader birliğimizin ve ülkelerimiz arasındaki sarsılmaz bağın mimarlarısınız. Türkiye'yle Azerbaycan'ın, birlik, beraberlik ve kardeşliği böyle güçlü bir temel üzerine kurulmuştur. Sizlerin yaptığı bu büyük fedakarlık, 96 yıl sonra bile Azerbaycanlı kardeşlerimizle minnetle anılmaktadır. Bu gün iki devletin bir milletin yeni nesilleri olarak, bizlere düşen ise bu güçlü kardeşlik bağını daha da pekiştirerek yüceltmek ve geleceğe taşımaktır. Sizlerin huzurunda bu vesileyle Kafkas İslam Ordusu'nun şehitleri başta olmak üzere, Türkiye ve Azerbaycan'ın tüm şehitlerini, her iki ülkenin bağımsızlık mücadelesinde fedakarlıklarını esirgemeyen kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Aziz ruhlarınız şad olsun." yazdı.

Törene katılanlar tarafından daha sonra Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluşu uğrunda şehit olan askerlerin isimlerinin yazılı olduğu temsili mezarlara karanfiller bırakıldı.

20 OCAK ŞEHİTLERİ DE UNUTULMADI

Törende Azerbaycan şehitleri de unutulmadı. Türk şehitliği ile adeta omuz omuza duran Azerbaycan'ın bağımsızlık girişimi sırasında şehit olan 20 Ocak Şehitlerinin mezarlarına da karanfiller bırakıldı. Büyükelçi Coşkun ve bazı sivil toplum kuruluşları burada bulunan şehitlik abidesine çelenk koydu.

AZERBAYCAN'DA, KAFKAS İSLAM ORDUSU 1130 ŞEHİT BIRAKTI

1918'de kurulan ve Türk kamuoyunun pek bilmediği Kafkas İslam Ordusu, Nuri Paşa komutasında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın, Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine Azerbaycan'ı kurtarmakla görevlendirildi. Mayıs 1918'de Azerbaycan'ın ikinci büyük şehri olan Gence'ye ulaşan ordu, güzergahı üzerindeki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir şehirlerini de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyerek, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı. Kafkas İslam Ordusu bu savaşlar sonunda Azerbaycan`da 1130 şehit bıraktı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.