Bakliyatçıya Göre Gıda İthalatı Üretimi Öldürür

Bakliyatçıya Göre Gıda İthalatı Üretimi Öldürür

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, gıda ithalatının üreticiye zarar vereceğini ifade etti. Erdoğan, “Uzun vadede ithalat yapmak üretimi durdurur.” dedi. Tarımsal üretimin daralmasına bağlı olarak gıda fiyatları el yakıyor....

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, gıda ithalatının üreticiye zarar vereceğini ifade etti. Erdoğan, “Uzun vadede ithalat yapmak üretimi durdurur.” dedi.

Tarımsal üretimin daralmasına bağlı olarak gıda fiyatları el yakıyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da fiyatlarda aşırı artışlardan yakınarak, iktidarı gıda ithalatı yapmaya davet etti. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan bakliyat ve hububat sektörü aktörlerinden Sezon Pirinç’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, üretim girdileri nedeni ile gıda fiyatlarının pahalı olduğunu vurguladı.

Enerji ve suyun maliyetinin çok olduğundan, gübrenin önemli bölümünün ithal edildiğini anlatan Erdoğan, “Tohum zaten ithal ediliyor. Bu nedenle de bir maliyet ortada. Şu an ortalamalar ele alındığında verimlilik Avrupa’ya göre gerilerde. Üretici ürünü pahalıya mal ediyor.” ifadelerini kullandı.

Üretici teşviklerinde ileri ülkelerin yakalanamadığından dert yanan Erdoğan, “Ayrıca büyük yatırımcının üretime girip tekniği kullanacağı araziler yok. ABD, Hollanda, Fransa, Almanya gibi ülkelerde araziler büyük. Ne yazık ki Türkiye toprakları optimum verimlilik yapacak büyüklükte değil. Küçük arazilerde bireysel üretim var. Bu nedenle küçük arazilerde teknik kullanılamıyor. Dolayısıyla da arazinin verimi iniyor. Bu da gıda fiyatını artırıyor.” saptamasında bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın enflasyon ile ilgili kaygılarına hak veren Erdoğan, “En önemli hedef enflasyon ise içerde fiyatları aşağı çekmek için ithalat yapılabilir. Prensip olarak doğru bulmasam da kısa dönemli olarak yapılabileceği kanaatindeyim. Ancak uzun vadede gıda ithalatı yapmak Türkiye’nin kendi üretimini durdurur.” dedi.

İthalatın üreticiyi öldüreceğini dile getiren Mehmet Erdoğan şöyle devam etti:

“Tüketici kısa dönemde yarar görür, ama üretici büyük zarar görür. Gıda ithalatı yapıldığında ithalat yapılan ülkenin üreticisi teşvik edilir ancak kendi üreticin zarar görür. İthalata sığınarak gıda fiyatlarını terbiye edemezsiniz.

İthalatın tüketiciye olan etkisi kısa vadeli olacaktır. Tüketici bir dönem mutlu olur ama uzun dönemde ülkede üretim kaybına neden olacağından zarara uğrayacaktır.”

Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı, sözlerini “Tarım artık milli güvenlik konusu. 30-40 senelik bir plan gerektirir. Kısa vadeli değil, uzun vadeli çareler sunulmalı. Özel olarak fiyata değil tarımsal anlayışa odaklanılmalı. Ülkenin gıda anlamında kendine yetebilmesi için tüm gücünü kullanıp üretimi maksimize etmek gerekir. Esasen fiyatları dengeleyecek olan da budur.” diye tamamladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.