Bakkal ve manava özel logo

Bakkal ve manava özel logo

Mahalle esnafı tabela devrimi yapıyor. Bakkal, kasap, manav ve berber dükkanları kendi özel logoları olan tabelalarla hizmet verecek.

Eczacıların "E" logolu özel tabelası bakkal, manav, kasap gibi küçük esnafa örnek oldu. Çeşitli meslek gruplarında halka hizmet sunan yaklaşık 500 bin esnaf kendine özel logolu tabela altında çalışmayı planlıyor. Eczanelerin "E" yazan tabelalarının yerine bakkallar "B", kasaplar "K" harfli ışıklı tabelalar asacak. Esnaf harfin dışında, kendi meslek grubunu anlatan figürler üzerinde de çalışıyor. Maliyeti 100 ila 250 lira arasında değişen yeni tabelaları, esnafa mal satan büyük üretici firmalar yapacak.

TESK'in projesi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) uzun süredir yeni tabela projesi üzerinde çalışıyor. Eczanelerin yeni tabelalar sayesinde fark edilirliklerinin arttığını tespit eden TESK yönetimi, benzer uygulamanın mahalle bakkallarında da denenebileceği sonucuna vardı. Bakkallar için başlayan çalışma daha sonra manav, kasap, kahvehane, berber gibi çok sayıda esnafa uzandı.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafı daha modern ve ortak dili kullanan tabelalarla buluşturmak istediklerini söyledi. Bu amaçla her bir esnaf grubu için ayrı bir tabela çalışması başlattıklarını belirten Palandöken, bu çalışmaları esnafı anlatan figürlerin yer aldığı "logo" ile meslek grubunun baş harfinden oluşan "harf" özelinde sürdürdüklerini, ön çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını bildirdi.

Son kararı vremedik

Palandöken'in verdiği bilgilere göre bakkal, manav, kasap, berber, kahvehane, kuruyemişçi gibi meslek gruplarının her biri için biri harften diğeri de figürlerden oluşan iki alternatifli tabela grubu oluşturuldu. Figürler, esnafın yaptığı işi çağrıştıran resimlerden oluşuyor. Daha sonra yapılacak elemelerde figürlere karar verilmesi halinde tüm kasapların tabelaları örneğin satır ya da çeşitli hayvan figürlerinin yer aldığı yeni tabelalarla değişecek. Yeni projeyle esnafın bulunduğu sokakta daha kolay fark edileceğini ifade eden Palandöken, "Ben harflerden çok figürleri sevdim. Henüz son kararımızı vermedik" dedi.

Sponsor arıyoruz

Başkan Palandöken, ışıklı ve hareketli camlardan oluşacak modern tabelalardan her birinin yaklaşık 150 ila 250 TL'ye mal olacağını söyledi. Elektrik parasını zor ödeyen esnafa bir de tabela masrafı çıkarmak istemediklerini belirten Palandöken, "Tabelaları büyük üretici konumundaki firmalara yaptırmak için sponsorluk görüşmeleri yapıyoruz. Kola, bisküvi ve bazı sigara firmalarından tabela için teklif aldık" dedi. Türkiye genelinde 238 bin 606 bakkal, büfe ve bayi, 14 bin 285 kasap, 7 bin 326 manav, 6 bin 613 kuruyemişçi, 83 bin 918 kadın ve erkek kuaförü, 111 bin 213 de kahvehane ve internetkafe faaliyet gösteriyor.

BUGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.