Bakanlık Teklif Edilen HDP'li 3 İsmin Sırrı Çözüldü

Bakanlık Teklif Edilen HDP'li 3 İsmin Sırrı Çözüldü

Seçim hükümetinde HDP'den bakan olması için davet alan üç ismin ortak özelliği batı illerinden seçilmiş vekiller olmaları ve Kürt hareketinin içinde yer almamaları.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirilen Ahmet Davutoğlu CHP'den 5, MHP ve HDP'den de 3'er milletvekiline mektup göndererek bakanlık teklifinde bulundu. Teklif yapılan isimler arasında Kürt kökenli vekillerin yer almaması dikkat çekti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun terör hassasiyeti bakanlık teklifinde bulunduğu 3 HDP'li isme yansıdı. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Davutoğlu, geleneksel Kürt hareketi yerine HDP içindeki sol ve Alevi bileşenlere yöneldi.

Üç vekil de 7 Haziran seçimlerinde parlamentoya batı illerinden seçilerek girdi: İstanbul, Kocaeli ve İzmir. 

HDP CHP ve MHP'nin aksine parti olarak kabinede yer alacaklarını daha önce ilan etmişti. Yazılı teklifte bulunulan Müslüm Doğan, Ali Haydar Konca ve Levent Tüzel'in kimlikleri Davutoğlu'nun tercihinde Kürt hareketine olan duruşunu gösterdi.

1-20150826192411.jpg

ALEVİLİK KONUSUNDA ÇALIŞMALARI VAR

İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Sivas Divriği doğumlu. Uzun yıllar SGK'da şube müdürlüğü ve daire başkan vekilliği yaptıktan sonra 2012 de emekli oldu.

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası GYK üyeliği, Divriği Derneği Başkanlığı ve Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı yaptı. Alevilik konusunda ve mesleki nitelikte çok sayıda yayınlanmış makaleleri bulunuyor.

2-20150826192411.jpg

EMEP'İN KURUCUSU

İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, Giresun Bulancak'ta doğumlu. 2011 yılına kadar EMEP Genel Başkanlığı görevini yürüten Tüzel sol kimliğiyle tanınıyor.

3-637.jpg

12 EYLÜL MAĞDURU

Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, bir dönem SHP'de siyaset yaptı. Bir süre kaymakamlık yapan Konca 12 Eylül yönetimince görevden alındı.

DOĞAN VE TÜZEL TEKLİF İÇİN NE DEDİ?

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mektubun kendisine ulaştığını, parti olarak yapılacak değerlendirmenin ardından karar vereceğini söyledi. 

Doğan, "Partimiz özellikle 'Ortak vatan' kavramını ortaya koydu. Biz bu ülkenin insanlarıyız. Ülkenin de en önemli siyasi partilerindeyiz. Kabineyle ilgili olarAKPmizin de açıklamaları var ama eninde sonunda buna partimiz karar verecektir. Parti olarak da sürece katılmak istiyoruz. Kişisel olarak hareket etmeyeceğim, partinin kararına göre hareket edeceğim" diye konuştu. 

Doğan, Davutoğlu'nun bakanlık teklifine en kısa sürede cevap vereceklerini dile getirdi. 

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, yaptığı açıklamada, yarın Ankara'da partide toplantı yapacaklarını ve durumu değerlendireceklerini belirtti.

Tüzel, "Tabii ki görevi kabul edeceğiz. Bu konuda grubumuzun kararı var. Hangi bakanlık olduğunu bilmiyoruz ama en iyi şekilde yerine getireceğiz" dedi.

4-414.jpg5-258.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.