Bakan Zeybekçi: Faiz İndirimi Sürmeli

Bakan Zeybekçi: Faiz İndirimi Sürmeli

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, yüzde 9,3 olarak açıklanan yıllık enflasyon ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Yüksek çıkan orana rağmen faiz indirimi konusundaki ısrarını sürdüren Bakan Zeybekçi, "Beklentilerin üzerinde gelen enflasyonun,...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, yüzde 9,3 olarak açıklanan yıllık enflasyon ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Yüksek çıkan orana rağmen faiz indirimi konusundaki ısrarını sürdüren Bakan Zeybekçi, "Beklentilerin üzerinde gelen enflasyonun, bir sonraki PPK toplantısında faiz indirilmemesi gerektiğine yönelik ortaya çıkabilecek yorumların tam tersine faiz indirimine; üreten, yatırım ve ihracat yapan piyasaların beklentilerini karşılayıncaya kadar devam edilmesi gerektiğini savunuyor ve Merkez Bankamızı destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Açıklanan rakamların piyasa beklentilerinin üzerinde bir enflasyon gerçekleşmesine işaret ettiğini belirterek, buna rağmen enflasyon hedefinin yukarı yönlü revize edilmesine karşı çıkan Zeybekçi, "Yıl sonu enflasyon hedeflerimizi yukarı yönlü revize edilmesi ihtimalini Türkiye'ye ve sağlanan siyasi, ekonomik istikrara kabul edilemez haksızlık olarak görüyoruz." dedi. Enflasyonun yüksek çıkma sebebini de "Üretim ve dağıtım şirketlerinin, yüksek faizler sebebiyle uzun vadeli üretim ve stok planı yapmak yerine kısa dönemli hareket etmesi maliyetlerde artışa yol açarak enflasyonu etkiliyor." şeklinde açıklayan Ekonomi Bakanı, Türkiye’deki enflasyonun sadece talep kaynaklı olmadığını belirtti. Bakan Zeybekçi, "Talebin anlık hareketlerinin stok yapamayan üretim ve toptan dağıtım yapan firmalar tarafından karşılanmaması, finansman kaynaklı maliyet enflasyonunu yaratmaktadır." diyerek, şöyle devam etti:

"Yüksek piyasa faizine muhatap olan üretim ve dağıtım işletmelerinin en doğal refleksi olan yatırım ve istihdam yapmama, üretmeme, stok yapmamasının otomatik sonucu olarak ortaya çıkan ekstra maliyetin doğrudan maliyet enflasyonu doğurduğunu her fırsatta dile getirmiş, dikkat çekmiştik. Bu maliyet enflasyonunda yüksek reel faizin birebir etkisi olduğunu şimdi de ısrarla tekrar ediyoruz. Türkiye olarak bir an önce üretim ve dağıtım dünyasındaki şirketlerimizin katlanabileceği bir finansman maliyetine ulaşabilmelerini sağlayarak, üretenlerin yeterli hammadde ve ara mal üretmesini, toptan ve perakende sektörünün ise mamul ürün stoku yapabilmesini sağlayacak makul faiz oranlarını sağlamamız gerekiyor. Makul stok miktarı demek, talep hareketleri kaynaklı fiyat artışlarının enflasyona katkısını minimize etmenin yanında stoksuzluktan kaynaklı maliyet enflasyonunun da önüne geçecektir."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.