Bakan Özoğuz: Almanya İyi Eğitimli Göçmenlere Daha Cazip Hale Gelmeli

Bakan Özoğuz: Almanya İyi Eğitimli Göçmenlere Daha Cazip Hale Gelmeli

Almanya'nın Türk kökenli Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, iyi eğitimli göçmenlerin ülkede tutulabilmesi için daha yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Almanya'nın Türk kökenli Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, iyi eğitimli göçmenlerin ülkede tutulabilmesi için daha yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan Özoğuz, 2012 yılı göçmen raporunun bakanlar kurulunda kabul edilmesi vesilesiyle şunları söyledi: “2012 yılı göçmen raporunun verileri, AB ülkelerinden Almanya'ya gelen kadın ve erkek göçmenlerde belirgin artış olduğunu göstermektedir. Bunların birçoğu iyi eğitimli ve Almanya'da uzun vadeli çalışmak istiyor. Ülkemizdeki vasıflı işgücü açığından dolayı eğitimli göçmenlerden yüksek oranda faydalanıyoruz."

Bu, durumun ayrıca AB'deki işgücü serbest dolaşım hakkının da somut bir göstergesi olduğunu ifade eden Özoğuz, "Serbest dolaşım hakkı Almanya için büyük bir fırsattır! Özellikle bilgi ve know-how sahibi eğitimli göçmenleri Almanya'da tutmamız önem arz ediyor. Fakat Almanya'dan göçün artması bize bunun pek de kolay olmadığını gösteriyor. Vermek istediğim mesaj şu: Bütün gücümüzü Almanya'nın eğitimli göçmenlere daha cazip hale gelmesi için toparlamalıyız.”

2012 yılı göçmen raporunda Almanya'da okuyan yabancı üniversite öğrencilerinin sayısının yüksek olması göze çarpıyor. Buna göre Almanya'da üniversiteye başlayan yabancı öğrenci sayısı 2011 yılına göre yüzde 9 oranında bir artışla 80 bine yaklaştı. Bakan Özoğuz bununla ilgili şunları kaydetti:

"Özellikle genç ve burada iyi eğitim almış insanlar ülkemiz için büyük kazanımdır. Bu öğrencilerin ileride vasıflı işgücü olarak Almanya'ya sırt dönmemesi için daha belirgin bir şekilde onlara ihtiyacımız olduğunu ve istendiklerini göstermeliyiz. Bunun yanı sıra ülkemizin göçmenlere karşı daha net ve kucaklayıcı bir yapıya ihtiyacı var. Bu çerçevede Nisan 2012'de yürürlüğe giren ve yabancı diplomaların daha kolay tanınmasını sağlayan yasa önemli ve doğru bir adım olmuştur. Buradan yola çıkarak eğitimli göçmenlere Almanya'daki ilk günlerinden itibaren daha yoğun şekilde destek vermeliyiz. Göçmenlere Almanya´ya ayak basmalarından itibaren basit yollarla ev, yuva ve okul yeri bulmalarında yardım sağlamak, Almanya'nın göçmen politikasının tabii bir parçası olmalıdır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.