Bakan Eker :Türkiye Tarımda Net İhracatçıdır

Bakan Eker :Türkiye Tarımda Net İhracatçıdır

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker. tarımsal dış ticarette Türkiye 4 miyar dolardan yaklaşık 18 milyar dolara çıktığını belirterek ‘’Türkiye, tarımda net ihracatçıdır.’’ dedi.‘Tarım Ürünleri İhracatı Değerlendirme...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker. tarımsal dış ticarette Türkiye 4 miyar dolardan yaklaşık 18 milyar dolara çıktığını belirterek ‘’Türkiye, tarımda net ihracatçıdır.’’ dedi.

‘Tarım Ürünleri İhracatı Değerlendirme Toplantısı’ Ekonomi Bakanlığı binasında yapıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de katıldığı toplantıda söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarımsal dış ticarette Türkiye’nin 4 miyar dolardan yaklaşık 18 milyar dolara çıktığını ifade ederken, “Türkiye tarımda net ihracatçıdır. Gıda açısından bakıldığında Türkiye yaklaşık 6 milyar dolar dış ticaret fazlasıvardır. Ham maddelerde örneğin kauçuk gibi Türkiye’nin üretmediği ama tarım ithalatı içerisinde yer alan ürünleri dikkate alsak bile, 2013 yılında yine net tarım ürün açısından ihracatçı bir ülkedir. 832 milyon dolarlık bütün bu ham maddeleri dikkate aldığımızda Türkiye dış ticaret fazlası veren bir ülkedir.” diye konuştu.

"GİRDİLERİN BÜYÜK BİR KISMINI İÇERİDEN KARŞILIYORUZ”

Eker, “Girdilerin büyük bir kısmını biz içeriden karşılıyoruz. Bu da katma değeri içeride kalan bir sektör. Kat edeceğimiz mesafe var. Uluslararası alanda rekabet gücümüzü artırmak için verimliliği artırmanın aşamaları var. Bunun da en büyük sebebi bizdeki ölçek ekonomisi. Aşırı derecede bölünmüş tarımsal arazi yapısı, bunula tabi çok küçük ölçekte üretim yapılıyor. Bu üretimin maliyeti yüksek oluyor. O manada uluslararası alanlarda rekabetçi olamıyoruz. Bu bizim temel sorunumuz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.