Bakan Çelik: Her İşçinin Aylık Olarak Hesabına Kıdem Tazminatını Yatıralım

Bakan Çelik: Her İşçinin Aylık Olarak Hesabına Kıdem Tazminatını Yatıralım

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikalara her işçinin aylık olarak bireysel hesabına kıdem tazminatını yatırılması konusunda çağrıda bulundu. Çelik, ‘’İşçi kendi hesabından nemalansın. Patron iflas etse işyeri...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sendikalara her işçinin aylık olarak bireysel hesabına kıdem tazminatını yatırılması konusunda çağrıda bulundu. Çelik, ‘’İşçi kendi hesabından nemalansın. Patron iflas etse işyeri kapansa da işçi kıdem tazminatı konusunda mağduriyet yaşamasa.’’ dedi.

Çelik, Ankara Büyük Anadolu Otel'de KOOP-İş Sendikası 18.Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Çelik, işçilerin kıdem tazminatı problemlerine ilişkin olarak her işçinin aylık hesabına kıdem tazminatının yatırılması konusunda sendikalara çağrıda bulundu. Bakan Faruk Çelik, ‘’Gelin her işçinin aylık olarak bireysel hesabına kıdem tazminatını yatıralım işçi kendi hesabından nemalansın patron iflas etse işyeri kapansa da işçi kıdem tazminatı konusunda mağduriyet yaşamasa. Ama Türk-İş’in bir kararı var dediğimiz dedik diyorlar bende size diyorum yanlış yoldasınız. Kıdem tazminatı devletin güvencesinde bireysel hesabına nasıl sigorta primine yatırıyorsa her ay bireysel hesaba da işçinin hesabına da kıdem tazminatını yatırsın işçi 10 yıl sonra 15 yıl sonra nemalanmış bir şekilde o parayı hangi yılda çekecekse çeksin. Ama içi yarın patronun hesabını kitabını tutmasın. Demesin ki patron gelişiyor patron kalkınıyor patron iflas ediyor işi bozuldu gibi meselelerle uğraşmasın işçi kendi işine baksın ve desin ki maaşımı alıyorum sigorta primim yatıyor tazminatımda kendi bireysel hesabıma yatıyor. Dolayısıyla ben özgürüm ve özgür bir işçi olarak da rahat bir şekilde kendime göre çalışabilecek yeri tayin etme tespit etme imkanım var diyebilsin ama bu konuda uzlaşı sağlayamıyoruz. Sayın Başbakanımızda uzlaşı sağlamadan bu konuyu masaya indirmeyin diyor.’’ ifadelerini kullandı.

"TAŞERON UYGULAMASI YAYGINLAŞMIYOR TAM TERSİNE DARALTILIYOR"

Çelik, taşeron sistemi ile ilgili olarak hizmet alımının dünyanın her yerinde var olduğunu 1936 yılından beri mevzuatta yer aldığını ve hizmet alımının olacağını söyledi ve‘’Torba yasasıyla birlikte gelen düzenlemeyle ilgili olarak iş kanunu’ nun 2.inci maddesi değiştirilmiyor. Bu madde işveren ile işçinin uzlaştığı bir maddedir. Orada uzmanlık gerektiren ve teknolojik nedenlerden dolayı hizmet alımının yapılabileceği ifade ediliyor. Birde yardımcı işlerden dolayı hizmet alımı yapılabiliyor. Bunu kesin kural haline getiren yan düzenlemelerde artık yardımcı işlerde iş kanununun 2.inci maddesinin dışında hiçbir iş alt işvereni belirlemeyecek. Bunların dışındaki bütün işler asıl iş olarak değerlendirilecek. Hastaneye temizlik işçisi alınacak ne kadar eleman lazım bir standart yok temizlik elemanı olarak 200 işçiye ihtiyaç var. Ama 400 işçi ile ihaleye çıkılıyor ve 400 işçi alınıyor. 400 işçi içerisinde hemşire var üniversite mezunu var lise mezunu gençler var. Siz 400 işçi alınca standart olmayınca bu 400 işçinin 200’ünü asıl işçi asıl eleman veya memur olarak çalıştırmanız gereken yerde çalıştırmaya başlamışsınız işte bu düzenleme bunu ortadan kaldırıyor. Temizlik elemanı kaç kişiye ihtiyaç var 200 kişiye. Yani 201 eleman alamayacaksınız. Diğer 200 işçiye iş gördürdüğünüz insan ne olacak? 400 kişi almıştınız o 200 kişiyi diğer sizin iş görme ihtiyacınız iş gücüne ihtiyaç duyduğunuz alan ise oraya asıl işçi ve memur kadrosu açacaksınız oraya asıl elemanı istihdam edeceksiniz. Bu önemli değildir olur mu arkadaşlar son derce konuyu disipline eder ve uzlaştığınız ikinci maddenin dışındaki bütün uygulamaları ortadan kaldıran önemli düzenlemeyi şu anda meclise taşımış bulunuyoruz. Dolayısıyla taşeron uygulaması yaygınlaşmıyor tam tersine ciddi bir şekilde daraltılıyor disipline ediliyor.’’ şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.