Bakan Ağbal: “kişi Başına Milli Gelir Önemli Ölçüde İyileşti”

Bakan Ağbal: “kişi Başına Milli Gelir Önemli Ölçüde İyileşti”

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de kişi başına milli gelirin önceki dönemlerle mukayese edildiğinde önemli derecede iyileştiğini söyledi.2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerinde konuşan Maliye...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye’de kişi başına milli gelirin önceki dönemlerle mukayese edildiğinde önemli derecede iyileştiğini söyledi.

2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerinde konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, son 4 yıldır kişi başına milli gelirin hem sabit fiyatlarla hem de dolar cinsinden önemli ölçüde arttığını kaydederek, “Türkiye’de bugün artık kişi başına milli gelir hem Avrupa Birliği ülkeleriyle hem de Amerika Birleşik Devletleri’yle mukayese yaptığımız zaman, önceki dönemlerle mukayese ettiğimiz zaman önemli derecede bir iyileşmeyi ifade etmektedir” dedi.

Bir ülkede gelir dağılımını ölçen önemli göstergelerden bir tanesinin Gini katsayısı olduğunu ifade eden Bakan Ağbal, “Yaklaşık 0,44 olan 2002 verisi 2014 yılına geldiğinde 0,38 olmuş, yani gelir dağılımında önemli bir iyileşme sağlanmış durumda. Yine aynı dönemde, en zengin yüzde 10’luk kesimin ortalama gelirinin en yoksul yüzde 10’luk kesimin ortalama gelirine oranıysa 18,3’ten 11,6’ya düşmüştür. Mutlak yoksulluk göstergelerinde de önemli iyileştirmeler sağlandı. Günlük 2,15 doların altında geçinen nüfus 2002 yılında yüzde 3’ken 2014 yılı itibarıyla bu oran 0’a indi. Günlük 4,3 doların altında geçinen nüfussa 12 yılda 28,7 puan azalarak yüzde 1,6’ya düştü. Bugün, hem emeklilerimiz bakımından hem çalışanlarımız bakımından hem de asgari ücretliler bakımından 2002’yle mukayese ettiğimiz zaman reel anlamda gelirleri bu dönemde arttı, satın alma güçleri bu dönemde arttı. Biz gelinen noktayı yeterli görmüyoruz, daha da iyileştirmemiz lazım. Çalışanlarımız, emeklilerimiz, köylülerimiz, çiftçilerimiz bütün vatandaşlarımızın gelir düzeyi daha yüksek olsun istiyoruz, refahtan daha fazla pay alsın istiyoruz, refahları artsın istiyoruz; eğitime, sağlığa daha fazla erişsinler, eğitimde ve sağlıkta kalite artsın istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.