Bağışlar azaldı

Bağışlar azaldı

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntı, bağışların azalmasına da sebep oldu. Kışın kendini iyice hissettirdiği bu dönemlerde yardım dernek ve kuruluşları, geçmiş yıllara oranla daha az yakacak temin edebildi.

Ekstra masraf ayı olan kış ayları, kendini iyice hissettirmeye başladı. Konya'daki gündüz hava sıcaklıkları 10 ile 15 derece arasında birden düştü. Gece sıcaklıkları ise sıfır dereceye yaklaştı. Bazı ilçelere yılın ilk karı düştü. Mağduriyetin en fazlasını yine ihtiyaç sahipleri, fakirler ve kimsesizler yaşadı. Kimsesizler, soğuktan korunmak için hava almayan kuytu yerleri ve otogarı tercih ederken, bazı ihtiyaç sahipleri de odun ve kömür alamadığı için henüz sobasını yakamadı. Özellikle çocukları olan ve yardıma ihtiyaç duyan aileler, "çocuklarını üşütmemek adına" daha da zorluk çekiyor. Yardım kuruluşları ise bu yıl geçen yıllara oranla daha az yakacak bağışı alabildi. Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar, bu anlamda yardımları azalttı. Konya'da ise yarı yarıya bir yakacak açığı olduğu söylendi. STK'lar kış aylarında fakir ailelerin daha fazla geçim sıkıntısı çektiğine vurgu yaparak, "Havalar soğumaya başladı. Bir çok evde battaniyesi olmayan, üzerinde oturacakları, çulları bile olmayanlar var. Ayrıca yakacak alamayan aileler var. El birliği ile bu kışı atlatmalıyız. Bu kış, dar gelirliler ve kimsesizler için zor geçecek " dedi.

4-2ismail-tozan.jpg

EKONOMİK SIKINTI YARDIMLARI AZALTTI

Geçen yıl bu dönemlerde en az 500 ton civarlarında bağış aldıklarını söyleyen bazı STK temsilcileri, bu yıl sadece 1 buçuk ton kömür ve odun yardımı alabildiklerini ifade etti. Geçen yılki kış döneminde bin tona yakın toplamda yakacak bağışı aldıklarını hatırlatan temsilciler, ihtiyaç sahibi vatandaş sayısının her geçen yıl arttığını belirtti. Belediyelerden gelen desteklerin de azaldığına işaret eden dernek temsilcileri şunları kaydetti: "Bazı kaymakamlıklar 40, bazısı 50 bazısı da 60 torba kömür veriyor. Özellikle bazı Suriyeliler çok zorda. Kendi vatandaşlarımızın da sıkıntısı çok fazla. Bir evde 3-4 aile oturan Suriyeliler'e bir ailelik kömür veriliyor. Ya da bazılarının evleri belediyelerin sisteminde gözükmediği için yardım haklarından yararlanamadılar. Kocasından ayrılan kardeşlerimiz var. Kocası üzerinden zengin görülüyor. Halbuki kocasından ayrılan bu kardeşlerimiz perişan haldeler fakat yine de bir şey ispatlanmıyor. Yakacak konusunda Konya'da yüzde 40 civarlarında bir açık var. Ekonomik sıkıntılardan dolayı, dernekler yardım konusunda bu yıl çok ciddi zorluklar yaşıyor. Tüm derneklerin sorunu ekonomi. Mülteci kardeşlerimizin çoğu inşaatlarda çalışıyordu. İşsiz kaldılar. Durumları çok kötü. Yakacak konusunda gerekli yardımı yapmadık diyelim. Vatandaş veya mülteciler hastalanacak. Hastanelere gidecekler. Her şey daha pahalıya mâl olacak. Faturayı yine devlet ödeyecek. Bu yüzden sıkıntı kökeninden halledilmeli."  

KIŞ AYI EKSTRA MASRAF AYIDIR

Cansuyu Yardımlaşma Derneği Konya İl Temsilcisi İsmail Tozan da ekonomik sıkıntılardan dolayı, bağışçıların bağışlarının azaldığına dikkat çekti. "Yine de fakiri Allah koruyor" diyen Tozan, "Kurban Bayramı'nda bağışlarda azalma olduğunu farketmiştik. İmkânlar dahilinde yine de bir şey yapmaya çabalıyoruz. Şehir merkezinde kar yağmasa da kış geldi. Yakacak konusunda bir açık var. Bu açıkları ufak tefek ayrımı yapmadan aldığımız yardımlarla kapatmanın derdindeyiz. Kış ayı ekstra masraf ayıdır. Gerek mülteciler olsun gerek kendi vatandaşımız olsun ihtiyaç sahibi bir sürü kardeşimiz var. Öğrenci ve öğrenci evleri de kesinlikle akıllardan çıkarılmamalıdır. Onların da yakacak ihtiyacı ve gideri çok fazla. Kömür ve odun fiyatları da geçen yıllara oranla hayli arttı. Allah, hepimizin yardımcısı olsun" şeklinde konuştu.  

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum