Azerbaycan 'Da 20 Ocak Katliamının Acıları Tazeliğini Koruyor

Azerbaycan 'Da 20 Ocak Katliamının Acıları Tazeliğini Koruyor

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990 tarihinde dönemin Sovyetler Birliği Başkanı Mihail Gorbaçov'un emriyle Sovyet askerlerinin sivil halka yaptıkları katliamın acıları, aradan geçen 24 yıla rağmen hala tazeliğini koruyor.

Azerbaycan'da 20 Ocak 1990 tarihinde dönemin Sovyetler Birliği Başkanı Mihail Gorbaçov'un emriyle Sovyet askerlerinin sivil halka yaptıkları katliamın acıları, aradan geçen 24 yıla rağmen hala tazeliğini koruyor. Söz konusu tarihte bağımsızlık mücadelesi için meydanları dolduran silahsız insanlara rastgele ateş açan ve üzerlerine tanklar süren askerler, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişiyi katletti, 700 kişiyi ise yaraladı. Ülkede bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktası olarak kabul edilen 20 Ocak’ta hayatını kaybedenler, Azerbaycan ve bu ülkenin yurt dışı temsilciliklerinde çeşitli etkinliklerle anılıyor.

AZERBAYCAN'DA ŞEHADETİN SEMBOLÜ KARANFİL

Bu yılda 20 Ocak faciasında hayatını kaybeden şehitlerin kabirlerinin bulunduğu Şehitler Hıyabanı, ülkede şehadetin sembolü olarak kabul edilen karanfillerle donatıldı. Söz konusu facia temalı 70 binden fazla karanfil kullanılarak gerçekleştirilen figürler ziyaretçi akınına uğruyor. Ülkede 20 Ocak günü resmi tatil olduğundan dolayı öğrenciler başlarında öğretmenleri ile birlikte şimdiden Şehitler Hıyabanı'na gelerek mezarlara karanfiller bırakıyor.

Şehitler Hıyabanı'nı ziyarete gelen Sebine İlyasova isimli Azerbaycanlı, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, gelecek nesillerde milli birlik bilincinin geliştirilmesi için benzer mekanların ziyaret edilmesinin önemini vurguladı. İlyasova, vatanın bekası için canını ortaya koyan şehitlerin hiç bir zaman unutulmayacağını ifade etti.

Şehitlerin hatıralarını yad etmek amacıyla geldiğini ifade eden 9 yaşlı Azer Şükürlü de Cihan'a yaptığı açıklamada, 20 Ocak şehitlerini kastederek, "Onlar bizim gurur kaynağımızdır. Onlar olmasaydı biz bugün burada olamazdık." dedi. Ülkenin özgürlüğünü kazanmasında şehitlerin katkısına vurgu yapan Samire Ceferova ise en büyük dileğinin Emeni işgali altındaki Azerbaycan topraklarının bir an önce düşman işgalinden kurtarılması olduğunun altını çizdi.

Azerbaycan'da her yıl 20 Ocak’ta halk, gruplar halinde Şahitler Hıyabanı'nı ziyaret ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.