Avusturya'da Seçimleri Koalisyon Partileri Kazandı; Kabineden İlk İstifa Geldi

Avusturya'da Seçimleri Koalisyon Partileri Kazandı; Kabineden İlk İstifa Geldi

Avusturya’da dün gerçekleştirilen federal seçimlerde hükümetteki koalisyon partileri oy kayıplarına rağmen yarışı ilk iki sırada bitirdi.

Avusturya’da dün gerçekleştirilen federal seçimlerde hükümetteki koalisyon partileri oy kayıplarına rağmen yarışı ilk iki sırada bitirdi. Kabinenin Eğitim Bakanı Claudia Schmied yeni dönemde görev almayacağını ve iş hayatına döneceğini açıkladı.

9 partinin katıldığı seçimlerde iktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 27,1 ile seçimi birinci bitirdi. Sosyal Demokratlar 4 sandalye kaybetmelerine rağmen 53 vekil ile meclisteki en büyük grup oldu.

Koalisyon ortağı sağcı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) de yüzde 23,8 ile 46 sandalye kazandı. Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ise yüzde 21,4 oy oranı ve 42 sandalye ile üçüncü sırada yer aldı. FPÖ oylarını yüzde 4 oranında artırdı. Yeşiller Partisi yüzde 11 destek toplarken, milyarder işadamı Frank Stronach’ın partisi yüzde 5,8 oy alarak meclise girmeyi başardı.

Sandık sürprizini kısa bir süre önce kurulan NEOS Partisi yaptı. Yüzde 4,8 oy alan liberaller meclise giren 6. parti oldu. Bir trafik kazasında ölen aşırı sağcı lider Jörg Haider’in partisi Avusturya’nın Geleceği İçin Birlik Partisi ise oy kaybı yaşayarak barajın altında kaldı.

100 bin Türk kökenli seçmenin katıldığı seçimlerde meclise en az 3 Türk kökenlinin girmesi bekleniyor. Bu sonuçlara göre mevcut koalisyonun devam etmesi ya da sağ partilerin bir koalisyon kurması ihtimali bulunuyor.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.