Avrupa'da yaşayan Türklere ağır fatura!

Avrupa'da yaşayan Türklere ağır fatura!

Hükümet aldığı son kararlarla Avrupa’da yaşayan Türklerin büyük tepkisini çekti. SSK borçlanmasının kaldırılması, askerlik bedelinin 5 bin Avro’ya çıkarılması ve cep telefonu kayıt ücretlerine yapılan zam Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkleri zora soktu

Hükümet aldığı son kararlarla Avrupa’da yaşayan Türkleri zora soktu. SSK borçlanmasının kaldırılması ve borçlanma oranının yüzde 32’den yüzde 45’e çıkarılması Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının tepkisini çekti. Ayrıca daha 1000 Avro’ya indirilen askerlik bedeli  5 bin 133 Avro’ya çıkartıldı. Özellikle cep telefonu kayıt ücretlerinin 1500 TL’ye çıkartılması da gurbetçi vatandaşların büyük tepkisini çekti. 3 aydan fazla Türkiye’de kalan gurbetçiler eğer telefonları kayıtlı değilse kayıt için 1500 TL ödemek zorunda kalacak. 24 Haziran 2018 seçimlerinde AK Parti’ye yüzde 52 oy oranıyla en büyük desteği veren Avrupalı Türkler, hükümetin aldığı son kararlarla ciddi bir mağduriyet yaşayacak.

VATANDAŞLARIMIZ DAHA FAZLA PARA ÖDEYECEK

Uzun yıllar Almanya’da yaşayan İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Sait Özcan, gurbetçilerin borçlanarak emekli olma haklarına büyük darbe vuran yasa tasarısına tepki gösterdi. Prim oranını yüzde 32'den yüzde 45'e çıkaran taslağın, özellikle SGK borçlanmasını kaldırmakla fiili olarak borçlanarak emekliliği bitireceğini savunan Özcan, "Yasa çıkarsa, yurt dışındaki vatandaşlarımız çok daha fazla para ödeyip, çok daha az maaş alacaklar. Gurbetçilerin nimet külfet dengesini bozduğunu söylemişler. Yarım asırdır gönderdikleri dövizlerle ülke ekonomisine katkıda bulunan vatandaşlara bu reva mıdır? Sarayın günlük 1 milyon 800 bin lira masrafı varken, yetim hakkı yiyen, kul hakkı yiyen bankamatik memurları varken neredeydiniz?" diye konuştu.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKIMIZ ÇOK BÜYÜK

Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağladığına dikkat çeken Özcan, “Sadece Almanya’da yaşayan gurbetçiler 2018 yılında Türkiye’ye 5 milyar 300 milyon lira gönderdi. İzin sezonunda da Türkiye’de 6 milyar 350 milyon liranın üzerinde alışveriş yaparak, döviz bırakıyorlar. Avrupalı Türkler olarak Türkiye ekonomisine ciddi katkılar sağlıyoruz. Hükümete en büyük desteği yine Avrupalı Türkler veriyor. Türkiye’de ‘gurbetçi‘, Avrupa’da ise ‘yabancı‘ olarak çağrılıyoruz. Bunlar bizi rencide ediyor. Hem maddi hem manevi anlamda yıpranıyoruz. Daha sosyolojik açıdan bile bir tanımlamamız yok. Gurbetçi vatandaşlarımız için Avrupalı Türkler olarak teriminin kullanılması gerekiyor" dedi.

1500 TL’YE HARÇ BEDELİ Mİ OLUR?

Yurtdışından getirilen telefon kayıt harçlarının 1500 TL’ye çıkarılmasına da tepki gösteren Sait Özcan, “2012 yılında 100 TL olan kayıt bedeli şimdi 1500  TL’ye çıkarıldı. Böyle bir şey olamaz. Bu karar en çok Avrupa’dan gelen Türkleri mağdur edecek. Bazı gurbetçi emeklilerimiz Türkiye’de 3 aydan fazla kalıyor ve telefonlarını kayıt ettirmek zorunda kalıyor. Bazı vatandaşlarımız ise annesine babasına hediye telefon getiriyor. Getirdiği telefon ücreti kadar harç ödüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız nasıl böyle bir karar aldı anlamak mümkün değil" diye konuştu.

almanya-turkiye-iliskisi.jpg

DIŞ TÜRKLER BAKANLIĞI KURULMALI

Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde toplam 5,5 milyon Türk’ün yaşadığını, Kuzey Amerika, Asya, Orta Doğu ve Avustralya ile birlikte bu rakamın 6 milyona çıktığını kaydeden Özcan, şunları söyledi: “Türkler günümüzde artık sadece işçi değil, akademisyen, bilim adamı, sporcu, doktor, mühendis, avukat, gazeteci, iş adamı, sanatçı ve politikacı olarak da görev yapıyor. Hepsi kendi alanlarında belli bir sermaye ve bilgi birikimine ulaşmıştır. AB sınırları içerisinde 150 bine yakın Türkiye kökenli göçmenin kurduğu firma bulunmakta ve bu firmalar 50 milyar Euro’ya yakın yıllık ciroya sahiptir. 18 milyar Euro düzeyinde yatırımları var ve işçi sayıları 750 bin civarındadır. Türkiye dışında da büyük bir potansiyel var. Türkiye’nin bir an önce Dış Türkler Bakanlığı kurması gerekiyor

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

Foto Altı.

Sait Özcan

sait-ozcan.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum