Arakanlı  bin 380 çocuk sünnet edildi

Arakanlı bin 380 çocuk sünnet edildi

Konya Merkezli faaliyet gösteren Dünya Sünnet Vakfı 36. organizasyonunu Bangladeş’te gerçekleştirdi. Bangladeş'teki kamplara sığınan Arakanlı Müslümanların çocuklarına yönelik düzenlenen sünnet organizasyonuyla 1380 çocuk sünnet edildi

Dünya Sünnet Vakfı 36.organizasyonunu  Bangladeş’te gerçekleştirdi. Organizasyonda hedef kitle Myanmar’daki zulümden kaçarak Banladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman çocuklardı. Dünyanın muhtelif bölgelerinde şimdiye kadar 40 bin civarında çocuğa sünnet hizmeti götüren Dünya Sünnet Vakfı, Arakanlı mültecilerin Bangladeş’te kaldığı kamplarda sünnet olmayan çocukları sünnet ettirdi. 5 gün süren sünnet organizasyonu kapsamında toplam 1380 çocuk sünnet edildi. Sünnetleri gerçekleştiren sağlık ekibi içerisinde Konya’dan Dr. Fatih Soydemir, Sağlık Memuru İbrahim Tatalak, Muğla’dan Dr.Gürsel Topal ve Genel Cerrahi Uzmanı Adnan Karabaş vardı. Konyalı iş adamları Mustafa Çetiner ve Fahrettin Kulu da sağlık ekibine eşlik ederek organizasyona katkı veren isimlerdendi.

BUGÜNE KADAR 40 BİN ÇOCUK SÜNNET EDİLDİ

Vakfın ana faaliyet alanının sünnet olduğunu söyleyen Vakıf Müdürü Mustafa Parladıcı, son organizasyon ile birlike bugüne kadar 40 bin Müslüman çocuğun sünnet edildiğini belirtti. Parladıcı, “Moğolistan’dan Arnavutluk’a 13 farklı ülkede 36 sünnet organizasyonu düzenledik.  Bu organizasyonlarda yaklaşık 40 bin çocuk steril koşullarda sünnet edildi. Bu ülkelerde sünnetin yanı sıra bizlerden talep edilen cami, medrese inşası, su kuyusu açılması gibi ihtiyaçları da karşılamak için gayret gösteriyoruz. Afganistan’da hizmete açılan ve yapımı hala devam eden camilerimiz var. Komor Adalarında inşası devam eden bir medrese var. Hatta Afganistan’da bir radyo istasyonu bile kurduk. Gelen talebi ikram bilip boş çevirmemek için çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYEDEN GELECEK YARDIMLARI BEKLİYORLAR

Myanmar’daki zulümden kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanların birçok eksiğinin olduğunu söyleyen Parladıcı, bölgede daha çok yardım faaliyetinde bulunulması gerektiğine vurgu yaptı. Kamplarda 600 bin Arakanlı sığınmacının kaldığını, sığınmacıların Türkiye’den gelecek yardımları beklediğini de ifade eden Parladıcı, “Bölgede ki insanların birçok konuda yardıma ihtiyacı var. Dünya Sünnet Vakfı olarak bölgede organizasyonlarımıza devam edeceğiz. Yerel yetkililerden alınan bilgiye göre Arakanlı sığınmacılar arasında başta Aids olmak üzere bulaşıcı hastalıkların oranı oldukça yüksek. Organizasyonun gerçekleştiği sağlık merkezini ziyaret eden bölge komutanına göre mülteciler arasında Aids virüsü taşıyanların oranı yüzde 30’ları aşmaktaydı. Sağlık ekibimiz yaptığı değerlendirme neticesinde bu rakamı pek inandırıcı bulmadı. Ekibimiz oranın yüksekliğinin, tanı ve teşhis imkanlarının yetersizliğinden kaynaklanabileceği sonucuna vardı. Kamplardaki Aids oranının söz konusu rakamın 10’da birine tekabül etmesi bile oldukça ürkütücü” ifadelerini kullandı.

SÜNNET MÜSLÜMAN BİR ERKEĞİN NİŞANIDIR

Dünya Sünnet Vakfı’nın temel amacının sağlık hizmetlerine erişimin çok zor ve pahalı olduğu ülkelerde steril koşullarda sünnet hizmeti vermek olduğunu belirten Parladıcı, “Bulaşıcı hastalıkların kol gezdiği Afrika ülkelerini veya alım gücüne göre sünnet fiyatlarının çok yüksek olduğu Balkan ülkelerini göz önüne aldığımızda, vakfımızın vereceği hizmetin önemi daha iyi anlaşılabilir. Takdir edersiniz ki sünnet Müslüman erkeğin bir nişânıdır. Bir nevi onun Müslümanlığının tescilidir. Her gün Afrika’da cirit atan misyonerlerin ağına düşen Müslüman çocuklar için bir umut, kökenlerine dair önemli bir delildir” sözlerini kullandı.  Dünya Sünnet Vakfı olarak diğer yardım kuruluşları ile işbirliğine açık olduklarını sözlerine ekleyen Parladıcı konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Başka vakıfların gerçekleştirdiği sünnet organizasyonlarına da biz talibiz. Daha düşük maliyetlere onlar adına bu organizasyonları düzenleyebiliriz. Bizim için hayırda yarışan her hangi bir kurum rakibimiz değil, müttefikimizdir."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.