“Arabacı yiğit bir davâ adamıydı”

“Arabacı yiğit bir davâ adamıydı”

Konya Aydınlar Ocağı Salı Sohbetleri’nde konuşan Konya eski Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “Nevzat hoca yiğit, aksiyoner ve cömert bir dâva adamıydı. Vefatının birinci yıldönümünde rahmetle anıyoruz” dedi

Konya Aydınlar Ocağı, küresel Kovid-19 salgını sebebiyle dijital ortamda devam ettirdiği Selçuklu Salı Sohbetlerini, 524 gün sonra 17 Ağustos 2021 Salı günü yüz yüze tekrar başlattı. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kültürel sohbetin ilk konuşmacısı olan Konya eski Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, geçen sene 13 Ağustos’ta Korona’ya yenik düşen Nevzat Arabacı’nın vefatının birinci yıldönümünde onun hayatını ve kişiliğini anlattı.
“YENİ DÖNEME BİZ DAMGAMIZI VURALIM”
Koronavirüs’ü bir “bela” olarak nitelendiren ve pandeminin de “kıtalararası genel bir salgın” anlamına geldiğini ifade eden Dr. Mustafa Güçlü, bu salgının Türkiye’ye ve Konya’ya has olması halinde “Türkiye epidemisi” denileceğine işaret ederek “hastalığın adı Korona, yaygınlık biçimi dünyayı kapsadığından dolayısıyla pandemi (salgın) diyoruz. Hastalığın adı Korona olduğu için dilimizi daha çok pandemiye değil, korona’ya ve korona salgını’na alıştırmamız lazım. Netivede bu salgın biraz hastalığın kendi belası, birazcık da küresel güçlerin ve devletlerin kendi manipülasyonuyla dünyada ve ülkelerde bir şeyler döndü. Koronadan sonraki toplum “eski toplum” olmayacak deniliyor. Eskiden namaz kılarken safların sık olması makbul idi. Korona salgınıyla birlikte saflar açıldı. Dolayısıyla korona pandemisi, Müslümanların 1500 yıllık alışkanlığını bile mahvetti. Burada bulunan kuşak, bana göre geleneğin son temsilcileri. Bizden sonra gelecek nesil ise yeni ve farklı bir toplum inşa edecekler. İnşallah hayırlı bir toplum olur. Çocuklarımızı yetiştiği döneme göre terbiye edip bu yeni döneme inşallah biz damgamızı vururuz” dedi. 
Nevzat Arabacı’nın Sivas’ın Divriği ilçesinde, 1947’de fakir bir Türkmen ailesinin çocuğu olarak doğduğunu belirten Dr. Güçlü, liseye Kabataj Lisesi’nde başlayıp Erzurum Lisesinde devam ettiren Arabacı’nın, 16 yaşında iken namaz kıldığı için öğretmenleri tarafından müthiş bir dayak yediğini ve Sivas lisesinde de felsefe öğretmeninin hışmına uğramasıyla liseyi ancak Pertevniyal’da bitirebildiğini ve İslâm davasına, 17 yaşından itibaren daha sıkı sarılarak felsefe hocası, fikri ve aksiyoner olarak hizmet ettiğini söyledi. Dr. Güçlü, burada sözü dünürü ve dava arkadaşı olan emekli Konya Müftüsü Ahmet Poçanoğlu’na bıraktı. Poçanoğlu, onun hakkında şunları dile getirdi: “Nevzat hoca verdiği sözü hiç değiştirmedi. Şehit olma arzusu ile yaşadı. Fıtraten Müslüman ve fıtratı bozulmamış bir Anadolu evladı. Bütün hayatı Allah’ın rızasını kazanmak, Resulullah’ın rızasını kazanmak. Saldırı ve hücumun daha çok felsefi düşüncelerden geldiğini görünce Allah’ın varlığını, birliğini, ahireti, peygamberi ve buna benzer hususları anlatmak için felsefe okudu. Nevzat hoca davası uğruna çileler çekmiş, işkencelerden geçmiş, kendisinden başka hiçbir arkadaşını suçlamayan ve isim vermeyen yiğit, aksiyoner ve cömert bir dâva adamıydı.” Sohbetten sonra merhum Nevzat Arabacı’nın arkadaşları onunla ilgili hatıralarını dile getirdiler. Aydınlar ocağı başkanı Dr. Mustafa Güçlü, emekli Müftü Poçanoğlu’na kitap hediye etti. Sohbet, Fatihalar okunduktan sonra toplu çekilen hatıra fotoğrafı ve birbirlerine kavuşmanın hasretiyle son buldu.


HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.