Ap Milletvekili Bildt’ten ‘endişe’ Açıklaması: Yargı Bağımsız Olmalı

Ap Milletvekili Bildt’ten ‘endişe’ Açıklaması: Yargı Bağımsız Olmalı

Türkiye dostu İsveçli AP Milletvekili Anna Maria Corazza Bildt, Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin birçok kişiyi endişe sevk ettiğini söyledi.

Türkiye dostu İsveçli AP Milletvekili Anna Maria Corazza Bildt, Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin birçok kişiyi endişe sevk ettiğini söyledi. Bildt, "Yargı sisteminin bağımsız ve tarafsız olması önemli bir kırmızı çizgi, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı teminat altına alınmalı.” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye Dostları Grubunun üyesi olan İsveçli AP Milletvekili Anna Maria Corazza Bildt, Türkiye’de yargı sisteminin bağımsız ve tarafsız olmasının öneminin altını çizdi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Maria Corazza Bildt, “Türkiye’de yaşanan son gelişmeler birçok kişi tarafından endişe ile izleniyor. Yargı sisteminin bağımsız ve tarafsız olması önemli bir kırmızı çizgi, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı teminat altına alınmalı.” dedi.

Bildt, Türk Parlamentosu’nda görüşülen HSYK’yı adalet bakanının ve dolayısıyla hükümetin kontrolüne veren yasa teklifinin doğru olmadığının altını çizdi ve "Bu, Kopenhag kriterlerine aykırı, demokrasiye aykırı. Demokratik ülkelerde savcılar, hakimler hükümetten bağımsız olmalı ve bu demokrasinin temelidir. ” ifadelerini kullandı.

Söz konusu yasa teklifinin yargı tarafsızlığını ve bağımsızlığını tehlikeye atacak şekilde kanunlaşmasının Türkiye’nin AB sürecini olumsuz etkileyeceğini net bir biçimde dikkat çeken Bildt, “Ancak inanıyorum ki bu sorunu karşılıklı güvenle ve diyalog halinde kalarak çözeriz.” dedi.

Türk hükümetinin 17 Aralık operasyonundan sonra binlerce polisi ve çok sayıda savcının yerlerinin değiştirdiğini ve buna gerekçe olarak Gülen hareketinin bu kurumlara sızması şeklinde bir açıklama getirdiğine değinen Bildt, “ Yine de birçok kişi hükümetin bu kurumlara neden bu denli ağır bir şekilde müdahale ettiğini anlayamadı ve endişelendi. Söz konusu soruşturmanın bağımsız bir şekilde sürdürülmesi önemli olan, ancak bu şekilde tam olarak ne olduğunu bilebiliriz.” seklinde konuştu.

Türkiye’nin sorunlarını çözmek için yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Bildt, “Türkiye’de Avrupa standartları doğrultusunda demokratik prensipleri ihtiva eden anayasal reformların yapılması önemli.” şeklinde görüş belirtti.

Türkiye’de basın özgürlüğü konusunu da gündeme getiren Bildt, “Türkiye’de ifade özgürlüğünün önü açılmalı ve bu yolda ilerlenmeli. Gerek yazılı basında gerekse internette bu özgürlük esas olmalı.” dedi TBMM’deki görüşülmekte olan internet yasa teklifinin de bu özgürlüğü kısıtlamaması gerektiğine değindi.

Avrupa’dan Suriye’ye savaşa giden göçmen çocukları konusunda soruları da cevaplandıran Bildt, “İsveç vatandaşı olan herkesin seyahat özgürlüğü var, dolayısıyla kimin nereye gideceğine karışamayız ancak kim Suriye’de ne yapıyor, kiminle beraber mücadele ediyor bunun ilgili sahip olduğumuz bilgileri çocukları için endişelenen aileler ile paylaşabiliriz.” dedi. Bildt, polisin ve istihbarat teşkilatının gençlerin radikal terör akımlarına kapılmamaları için elinden gelen gayreti gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Son olarak Türkiye’nin AB’ye girmesini desteklediğini vurgulayan Bildt, “Türkiye son on yılda çok güzel gelişmeler gösterdi, bir süre önce yeni bir fasıl açıldı. Türk vatandaşlarına vize kolaylığı getiriliyor, bu yolda ilerlenmeli.” şeklinde sözlerini bitirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile evli olan Anna Maria Corazza Bildt, AP’ye 2009 yılında seçildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.