Antep Fıstığının Kalitesi Yüksek, Rekoltesi Düşük

Antep Fıstığının Kalitesi Yüksek, Rekoltesi Düşük

Gaziantep'in Araban ilçesinde 2013 yılı hasat döneminde Antep fıstığının kalitesi yüksek, rekoltesi düşük olarak tespit edildi.

Gaziantep'in Araban ilçesinde 2013 yılı hasat döneminde Antep fıstığının kalitesi yüksek, rekoltesi düşük olarak tespit edildi.

    Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdür Vekili Zeynel Güneş, Araban ilçesinde 105 bin dekarlık alanda Antep fıstığı hasadına devam edilmekte olduğunu ifade etti. Güneş, “2012 yılının bol verimli bir yıl olması dolayısıyla 2013 yılında Antep fıstığında verimin düşük olacağı tahmin edilmektedir. Halk arasında var yılı ve yok yılı olarak bilinen peryodisiteden dolayı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak yaptığımız tespit çalışmalarında 2013 yılı hasat dönemine verimde düşüş yaşanmasına rağmen fıstık olan ağaçların meyvelerinin kaliteli olduğunu tespit ettik.” dedi.

    Çiftçilerin peryodisite olayını en aza indirmeleri için budama, toprak işleme ve bitki besleme gibi bakım işlemlerini tam olarak yapmaları gerektiğinin altını çizen Güneş, Arabanlı üreticilere 2013 yılı Antep fıstığı hasat döneminin hayırlı ve bol kazançlı olmasını diledi.

    2013 yılı hasat dönemi başlanan Antep fıstığı bahçelerini gezen Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, Araban ilçesindeki dağlık ve düz arazi bölgelerinde 105 bin dekarlık Antep fıstığı bahçesi olduğunu ve Antep fıstığı bahçelerinde 2012 hasat döneminde yüksek kalite ve yüksek verim elde edildiğini kaydetti. 2013 yılı hasat döneminin yok yılı olmasına rağmen meyve kalitesinin yüksek olduğu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Araban Ziraat Odası Başkanlığı’nca tespit edildiğini belirten Mehmet Doğan, her yıl Gaziantep’te yapılan Antep fıstığı festivalinde yarışmaya giren ilçeler arasında dereceye girdiklerini söyledi.

    Gümüşpınar köyündeki Antep fıstığı üreticisi İbrahim Özkan da, "Yok yılı yaşadığımız 2013 yılı hasat döneminde az ürün almış olsak da, Gaziantep Ticaret Borsasının kırmızı kabuklu Antep fıstığı fiyatının 12,50 ile 13 lira arasında belirlemesi biz üreticilerin yüzünü güldürdü." diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.