Antalya ormanlarının "üçüncü gözü" gözetleme kuleleri

Antalya ormanlarının "üçüncü gözü" gözetleme kuleleri

Yüzölçümünün yüzde 57'si orman olan Antalya'da "yeşil vatan", yapay zekayla kontrol edilen kameralar ve insansız hava araçlarının (İHA) yanı sıra 42 kuleyle yangınlara karşı anbean gözetleniyor.

Kentte geçen yıl 37 olan yangın gözetleme kulesi sayısı, yerleşim yerlerinden uzak bölgelere kurulanlarla bu yıl 42'ye yükseldi.

Hakim tepelere kurulu kulelerde mesaiye mayısta başlayan görevliler, ekim ayının sonuna kadar ellerinde dürbünlerle ormanları gözetliyor.

Bazıları kara yolu ulaşımı olmayan zirvelere kurulu kulelerdeki görevliler, yangınları olabildiğince erken fark ederek durumu harekat merkezine bildiriyor. Buradan yönlendirilen arazöz ve hava araçlarıyla alevler büyümeden söndürülüyor.

"24 saat nöbetleşe görevlilerimiz duruyor"

Antalya Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, AA muhabirine, Antalya'nın ormanlık alan anlamında Türkiye'nin en şanslı illerinden olduğunu söyledi.

Kentte 1 milyon 180 bin hektar orman bulunduğunu bildiren Derince, kişi başına düşen orman alanının, 4,7 metrekareyle Türkiye ortalamasından fazla olduğunu kaydetti.

Geniş bir coğrafyaya yayılan ormanların 42 gözetleme kulesiyle korunduğunu belirten Derince, "Mayıstan ekim ayının sonuna kadar 24 saat nöbetleşe görevlilerimiz duruyor. Anbean ormanları gözlüyorlar ayrıca akıllı kameralarımızı da yangın harekat merkezinden yönlendirerek olası yangınlara karşı müdahale stratejimizi belirliyoruz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.