"Andımız ayrımcılık tohumları etmektedir"

"Andımız ayrımcılık tohumları etmektedir"

MAZLUMDER Konya Şubesi tarafından Danıştay'ın "andımız" kararı hakkında bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda yönetim kurulu adına konuşan MAZLUMDER Şube Başkanı Derviş Argun, “Yargı, toplumun ve çağın gelişiminin önüne geçemez. Andımız 1930'lu yıllarda faşist ve nasyonal sosyalist diktatörlükler döneminin bir yansıması olarak Türkiye'de de uygulamaya konulmuş, 1972, 1997 ve 12 Eylül darbesi döneminde de bazı ilaveler yapılmış ve 2013 yılına kadar ilk okullarda zorunlu olarak okutulmuştur. Diktatörlük dönemlerinin kalıntısı ‘resmi ideoloji’ artık bütün dünya ülkelerinin anayasalarında yer almamaktadır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti anayasası halen bünyesinde ‘resmi ideoloji’ barındıran ve içeriği bu ideolojiye göre belirlenen bir anayasadır” dedi.

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında resmi ideoloji bulunması, bu ideolojik yapılanmanın yargı kararlarının belirleyicisi olması kabul edilebilir değildir” diyen Argun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Andımız, içeriği itibarıyla hem inançlara aykırı ifadeler taşımakta, hem ırkçılık vurgusu ile ayrımcılık tohumları etmektedir. Hiçbir ırkın, başka ırklar üzerinde bir üstünlüğü olmadığı tartışmasızdır. Sadece ırkından dolayı insanların yüceltilmesi veya aşağılanması kabul edilemez. Arap, Kürt, Çeçen, Çerkez, Abaza, Gürcü, Boşnak... Bir sürü ırktan vatandaşların çocuklarının devam ettiği ilköğretim okullarında bu çocuklara ‘Türküm...’ diye ant içirmek devlet eliyle yapılan ırkçı bir uygulamadır. Irkları ve kültürleri farklı olan çocuklara okutulan bu ayrımcı, dışlayıcı, ‘ant’, başta Çocuk Hakları Sözleşmesi olmak üzere Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu birçok sözleşmeye aykırıdır. En başta temel hukuka aykırıdır. Farklılıkları yok sayan ırkçı dayatmanın, militarist toplum kurma özleminin ürünüdür.

2013 yılında, yerinde, doğru ve isabetli bir kararla "andımızın okutulması zorunluluğu kaldırılmıştı.
Aradan beş yıldan fazla zaman geçtikten sonra, toplumu rahatlatan yönetmelik hükmü Danıştay tarafından oy çokluğu ile iptal edilmiştir. Danıştay, evrensel hukuk kurallarını, toplumun gelişimini ve değişimini dikkate almayan bir karar vermiştir. MAZLUMDER, inanç, kültür, ırk yönünden hak ihlalleri içeren, anne, baba ve çocuklarının rızaları alınmadan zorla ilköğretim okullarında okutulan ‘andımız’ın kaldırılmasını sonuna kadar savunmakta, yeniden getirilmeye çalışılmasına şiddetle karşı çıkmakta, Danıştay'ın kararını doğru bulmamakta, siyasi iktidarı, usulü eksiklik taşımayan yeni düzenlemeyi derhal yaparak baskı ve dayatmaya fırsat vermemeye çağırmaktadır.”

İDRİS BAKAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum