Amerika’da Faruk Şahin rüzgarı

Amerika’da Faruk Şahin rüzgarı

Amerika, bu yıl yapılacak olan dünya grekoromen güreş şampiyonasına bir Türk ile gidiyor.

 Amerika’yı Danimarka’daki dünya şampiyonasında bir Türk temsil edecek. Faruk Şahin (66 kilo) Konyalı sporcunun Amerika’yı dünya şampiyonasında temsil etmesiyle birlikte dünya şampiyonasında ikinci kez Türk asıllı bir sporcu ABD adına yarışacak. Daha önce de ilk kez olmak üzere 1980’li yıllarda yine güreş dalında Amerika’yı 62 kiloda Abdurrahim Kuzu temsil etmişti.
10 yıl önce geldiği Amerika’da bir inanılmazı başardı Faruk Şahin. 66 kilo grekoromen güreş müsabakalarında önce Amerika şampiyonluğunu ardından da dünya şampiyonasına katılmayı hak kazandı. Hafta sonu Iowa eyaletinde yapılan müsabakalarda rakiplerini geride bırakan Şahin, Eylül’de Danimarka’da yapılacak dünya grekoromen güreş şampiyonasına Amerika adına katılarak yarışacak.
Türk bir güreşçinin Amerika adına dünya şampiyonasına katılması ise tarihte ilk olacak. Konyalı olan Faruk Şahin, 10 yıl önce yüksek öğrenimini tamamlamak için geldiği Amerika’da 7 ay kalmış ve Türkiye’ye geri dönmüş. Henüz çocukluk dönemlerinde başladığı tekvandoyu 7 yıl sürdüren Şahin, 15 yaşına bastığında artık güreşe ilgi duymuş. Şahin, bu spor dalına geçmesini Peygamber sevgisi ile açıklıyor: “Bizim memlekette herkes güreşi farklı sever. Bilirsiniz Peygamber sporu olarak anılır. Bende bu kadar sevilen sporla uğraşmak istedim”
Konya Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’na asistan olarak girmeyi başaran Şahin, 1999 yılında Amerika’ya yüksek lisans eğitimi için gelir. “Bu ilk geldiğimde yalnızca 7 kaldım ve Konya’ya vazifeme geri döndüm” diyen Şahin, 2000 yılında Amerikan Güreş Federasyon’undan aldığı davet üzere tekrar bu ülkenin yolunu tutar. “Beni yardımcı antrenör olarak Amerikan Güreş Federasyonu davet etti.” diyen Şahin, ABD milli takımının yardımcı antrenörlüğünü yaptığını kaydediyor.
Birçok ünlü Amerikan güreşçisinin dünya ve olimpiyat yarışmalarına katılmaları için yardımcı olan Şahin, 2003 yılında ABD vatandaşı olma hakkı kazandığını dile getiriyor. “Vatandaşlığı kazandıktan bir yıl sonra da yani 2004 yılında ABD güreş şampiyonu oldum” diye konuşan Şahin, bazı aksaklıklar nedeniyle olimpiyatlara gidemediğini belirtiyor.
2004 yılında olduğu gibi geçen sene de olimpiyatları kıl payı kaçıran Şahin, ancak aynı yıl içinde Ordular arası Dünya Şampiyonası’nda Amerika adına 2. olmayı başarmış. Ancak bu şampiyonadan döndükten sonra sakatlıktan kurtulamayan Şahin, peş peşe bazı ameliyatlara alınır. Bugün hâlâ ABD Ordusu’nun güreş kulübünün bir sporcusu olan Şahin, sakatlıklardan kurtulur kurtulmaz önce Ordular Amerika Şampiyonluğu’nu kazanır. Aradan iki hafta gibi bir zaman geçtikten sonra Şahin, Amerika şampiyonluğunu elde eder. Şahin, gerisini ise şöyle anlatıyor: “Nisan’ın ilk haftasında Las Vegas’da yapılan seçmelerde şampiyon oldum. Bu şampiyonluk ile Mayıs ayının son gününde Iowa’da yapılan dünya şampiyonası seçmelerine katılma hakkını kazandım. Oradaki dört eleme maçımı da kazanarak finale kaldım. Final müsabakası 3 maç üzerinden yapıldı. Ben rakibim Mark Rial’e üç maçta da sayı vermeden 5-0, 4-0 ve 6-0 üstün gelerek kazandım Allah’ın yardımıyla.”
Üç yıl önce Amerikalı birisiyle evlenen Şahin, başarısının arkasındaki en büyük desteğinin de eşi olduğunu belirtiyor. İki ay önce erkek bir çocuğunun olduğunu dile getiren Şahin, “Amerikan şampiyonası elemelerine oğlumun çorabını mayomun içine koyarak yarıştım” diyor. Eşi ve çocuğunun dışında okyanusun diğer yakasında, Konya’da olan anne ve babasının hayır duasını her zaman hissettiğini vurgulayan Faruk Şahin şöyle konuşuyor: “Bir Türk olarak Amerika adına güreşmekten gurur duyuyorum. Dünya Şampiyonası’nda elimden geleni yapmaya çalışacağım ve Amerikalı bir Türk olarak bu ülkeyi en iyi şekilde temsil etmek amacındayım. Benim başarımla hem tüm Amerika’nın hem de tüm Türkiye’nin sevineceğini bildiğim için bu bana ayrı bir güç veriyor. Bu yüzden tüm Türk milletinin dualarını istiyorum.”
Özellikle lise mezunu genç güreşçilere seslenen Şahin, Amerika’da hem eğitimlerine devam etmelerini hem de sporlarını yapmalarını tavsiye ediyor. Amerikan üniversitelerinin sporculara verdiği burslardan faydalanmaları isteyen Şahin, “Burada güreşi çok seviyorlar. Türkiye’de liseyi bitirenler üniversiteye burada başlasınlar, burs imkânı çok geniş” diye ekliyor.
Halen Amerika’nın Colorado eyaletinde yaşayan Faruk Şahin, güreş takımı arkadaşları arasında da gözde birisi. Şahin, takım olarak gittikleri yerlerde karşılaştıkları Türklerden büyük ilgi duyduklarını ve bunun da diğer sporcu arkadaşları tarafından tam manasıyla önceleri anlaşılmadığını söylüyor. Şahin “Nereye gitsem Türkler ile karşılaştım. Her gittiğim yerde beni ve takım arkadaşlarımı çok iyi ağırlayan, misafirden ‘para mı alınır’ deyip bize hediyeler dahi veren yemek parası ödetmeyen altın kalpli kişilere duacıyım. Onların sayesinde takım arkadaşlarımın hem büyük iltifatlarına mazhar oldum hem de ‘Sen neymişsin Faruk’ gibi şakalarına. Ama en önemlisi bu kişilerin insanlarımıza olan sevgi ve saygısının arttığını görmek beni çok mutlu ediyor. Şimdi inşallah her Türkiye’ye giderken yanımda bir kaç Amerikalı arkadaşımı da götürmeye çalışıyorum.” ifadelerini kullanıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum