Altın yüzde 70 arttı

Altın yüzde 70 arttı

Son 5 ay içinde fiyatı yüzde 70 oranında artan altın, yatırımcısının yüzünü güldürürken, başta altın almak isteyenler olmak üzere durgunluktan yakınan kuyumcuları da karar kara düşündürüyor

Türk kültüründe önemli yeri olan yatırım aracı altın, 2008 yılının ikinci yarısından itibaren başlamak üzere altın yılını yaşamaya devam ediyor. Altın, 2009 yılının ilk çeyreğinde de rekorlar kırarak yükselmeye devam ediyor. Altına yatırım yapan insanlar, döviz ve emlağa mukayese ile üç misli daha fazla kazandı. Bu durum altının yatırımcısı noktasında sevinilecek tarafı ancak, olayın bir de ihtiyaç sahipleri ve kuyumcular boyutu var. Altın son 30 yılın en yüksek seviyesine gelirken, kuyumcu esnafı iş yapamamaktan şikayet ediyor. Altın ihtiyacı olan başta düğün yapacak olanlarsa fiyatı arttığı için daha az takı almak zorunda kalıyor.

HEM YATIRIM ARACI, HEM DE GELİNLERE TAKI
Sarraf Fidan’ın sahibi Mehmet Kuşdemir, altının geleneğimizde kökü olan bir emtia olduğunu anımsatarak, Müslüman Türk insanında altına karşı bir tutku olduğunu belirtti. Altının insanımızın gözünde iki ayrı işlevi olduğuna işaret eden Mehmet Kuşdemir, bunun ilkinin altının tasarruf aracı olması, ikincisinin ise gelin kızları için takı olarak kullanılması olduğunu aktardı.
Altının son yıllarda en üst seviyelere çıktığının altını çizen Mehmet Kuşdemir, “Son 30 yılın üst seviyelerine çıkarak, ons bazında 1000 dolar civarındadır. Ons bazında ortalama 300 dolar civarındaydı” dedi.
YATIRIMCISINI SEVİNDİRDİ, İHTİYAÇ SAHİBİ VE KUYUMCUYU ÜZDÜ
Son yıllarda insanların altını güvenli bulduğu için yatırım yaptıklarını hatırlatan Kuşdemir, altına yatırım yapanların bunun karşılığını fazlasıyla aldığını söyledi. Mehmet Kuşdemir, 2008 yılının ikinci yarısı itibariyle yükselişe geçen altının 2009’un ilk çeyreğinde bu yükselişini devam ettirdiğini belirterek, altına yatırım yapan insanın döviz ve emlağa mukayese ile 3 misli fazla kazandığını ifade etti. Bu durumun altın yatırımcısı açısından sevinilecek bir tablo olduğunu ancak ihtiyaç sahibi ve kuyumcular için olumlu bir gidişattan söz etmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Kuşdemir şöyle devam etti: “İhtiyaç sahipleri zor durumda kalmıştır. Örneğin bir gelin kızımıza bundan önceki yıllarda 10 adet burma bilezik takılırken, şimdi bu sayı 4’lere kadar düştü. Kuyumcu esnafı ise son yılların en kötü sezonunu yaşıyor. Çünkü, ekonomik krizle birlikte işçi, memur ve esnafta tasarruf yapacak para olmadığı için. Herkes geçim derdini düşündüğünden altın almakta zorlanılıyor. Böyle olunca kuyumcu esnafı durgunluk yaşamaktadır.”
5 AYLIK SÜREÇTE ALTIN FİYATI YÜZDE 70 ARTTI
Altının son 5 ay içerisinde kazandığı değeri rakamlarıyla ortaya koyan Mehmet Kuşdemir, “2008 Eylül ayında 22 ayar altının gramı 30, şimdi ise 51 TL oldu. Çeyrek altın 53 TL’den 85 TL’ye yükseldi. Yarım lira 105’den 170 TL’ye çıktı. Tek lira ise 260 TL’den 336 TL’ye kadar yükseldi” dedi. Altındaki yükselişin 5 aylık süreçte yüzde 70 oranında olduğunu vurgulayan Kuşdemir, altındaki bu yükselişin yanında diğer emtia fiyatlarında ise düşüş olduğuna dikkat çekerek, bu durumun iyi bir gösterge olmadığını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.