Altın fiyatlarında yükseliş bekleniyor

Altın fiyatlarında yükseliş bekleniyor

Düğün ve birikim yapmayı düşünen vatandaşların altın almak için geç kalmaması gerektiğini söyleyen kuyumcular, “Haziran ayından itibaren altın fiyatlarında bir artış öngörülüyor. Zora düşmemek için altınınızı bugünden alın” çağrısında bulundu

Düğün ve birikim yapmayı düşünen vatandaşların altın almak için geç kalmaması gerektiğini söyleyen kuyumcular, “Haziran ayından itibaren altın fiyatlarında bir artış öngörülüyor. Zora düşmemek için altınınızı bugünden alın” çağrısında bulundu. 2018 yılının Ağustos ayından itibaren etkisini gösteren ekonomik kriz, altın fiyatlarını da vurdu. Altın fiyatları, geçmiş yıllara göre hayli arttı. Çeyrek altın fiyatı 400, yarım altın 800, tam altının fiyatı ise bin 600 liraya fırladı. Masrafı artan vatandaşın, altın alım gücü de düştü. Konya Sarraflar Çarşısı'nda büyük bir durgunluğun yaşanması da bu gerçeği doğruladı. Düğün yapacaklar, yüksek fiyat karşısında kara kara düşünürken, altın alıp birikim yapma dönemi de büyük ölçüde geride kaldı. Kuyumcular ise düğün yapacaklara çağrıda bulunarak, çiftlerin ve yakınlarının bugünü iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Kuyumcular, Haziran ayından itibaren altın fiyatlarının çeşitli gerekçe ve artan talepler doğrultusunda artacağını belirtti.

ALTIN ALMAK İÇİN GEÇ KALINMAMALI

13-2-011.jpg

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Kuşdemir, sarraflar için hareketliliğin Mayıs ayında başlayacağını aktardı. Konya'nın çiftçi bir toplum olduğunu, 7. ve 8. ayda harman kalktıktan sonra şehirdeki ticari hayatın şekillenmeye başladığını ifade eden Başkan Kuşdemir, Konyalı vatandaşın “Harmanı kaldırıp ev alacağım, harmanı kaldırıp düğün yapacağım der” dediğini kaydetti. Mayıs ayında bu söylemlerin ön hazırlığının başladığını vurgulayan Kuşdemir, “Bu ön hazırlıkta en önemli yeri de altın tutar. Düğün yapacaklar altını mutlaka önceden almalıdır. Diyelim ki bir çiftin düğünü Temmuz veya Ağustos ayında. Tasarruf sağlayabilmek adına altının alınacağı en önemli dönemler içinde bulunduğumuz zaman dilimleridir. Bugün itibariyle çeyrek altın 400, yarım altın 800, tam altın da bin 600 TL. Biz, vatandaşa peki neden altını şimdiden alın diyoruz? Çünkü önümüzdeki aylarda altında bir fiyat artışı öngörüyoruz. Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında altın fiyatı gelen yoğun talep ve çeşitli gelişmelerle birlikte daha da artacak” dedi.

İNSANLARIN EKONOMİK SIKINTILARI VAR

Konyalı'nın ağır bir kıştan çıktığını dile getiren Kuşdemir, vatandaşın öncelikli olarak çocuklarına eğitim ve yakacak harcaması yaptığını kaydetti. Bu harcamalarının hepsinin vatandaşa bir yük yüklediğinin altını çizen Kuşdemir, “Bu sebepten dolayı altın satışlarında bir düşüş var. Aynı zamanda hava şartlarının da alışverişlerin düşmesinde etkisi var. Havalar soğuk gidiyordu. Önümüzdeki günlerde de vatandaşın bir Ramazan ayı alışverişi olacak. Birikim için altını olanların bir kısmı Ramazan ihtiyacını karşılamak için elindeki altını bozdurmaya gelecek. Küçük bir hareketlilik olacak. Bizim için asıl hareketlilik, Ramazan ayından sonra tam anlamı ile başlayacak. Sarraflar Çarşısı'ndaki sakinlikte tüm bu faktörler çok önemli. Her yıl böyle olur. Ülke olarak zorlu bir dönemden geçtiğimizi de kimse inkâr edemez. İnsanlarda son dönemlerde gerçekten ekonomik bir sıkıntı var. Vatandaşın önceliği geçim. Vatandaşın önceliği, çocuklarının eğitim masrafı. Vatandaşın önceliği yakıtı. Eğer tüm ihtiyaçlarını giderdikten sonra elinde bir para kalmışsa, vatandaş ancak o zaman altın alabilir. Altın, zor günlerin dostudur. Sıkıntılı günlerde insana rahat nefes aldırır” şeklinde konuştu.

ALTIN VE DOLAR BİRLİKTE YÜKSELİYOR

Dolarla altının ikiz olduğunu söyleyen Başkan Kuşdemir, konuşmasını şu cümleler ile noktaladı: “Bundan önceki dönemlerde altın düşerse dolar çıkardı, dolar da düşse altın çıkardı. Şimdi her ikisi de çok kıymete bindi. Aynı anda yükseliyorlar. Dünyada altının fiyatı dolarla belirlenir. Dünyada altının ons fiyatı dolar bazında bin 270 olarak belirlenmiştir. Her ülke kendi para birimine göre değerlendirmesini yapar. Özellikle son 10 yıldır vatandaşın 'Acaba paramı dövize mi yatırsam yoksa altına mı yatırsam' git geline 'Altın' diyoruz. Çünkü altın, yıl bazında dövizi 1-2 puan geçiyor. Dövizde yüzde 8-10 artış olursa, altında yüzde 11-12 olur. Altın, dolara göre milli. Aynı zamanda iç piyasadaki hareketliliği de sağlama gücü var. Yatırımcı, parasını altına yatırmalıdır. Zarar etmez, aksine kâr sağlar.”


 


 

DOLARIN ZULMÜ ARTTI!

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkan Yardımcısı Satılmış Kozan ise şunları söyledi: “Altını tavsiye ediyorum. Çin ile ABD arasında müthiş bir ticaret savaşı başladı. Çin'in ABD'de çok yüklü miktarda dolar bonoları var. Çin, bunları el altından altına çevirmeye çabalıyor. Bu, altının yükselişe geçeceğinin bir göstergesidir. Gelişmeleri iyi okumakta fayda var. Doların zulmü ciddi derecede arttı. Bugün bütün dünyada doların rezerv para olması, insanlara silah gibi kullanılmaya başlandı. Bakın dünyayı her zaman kimin altını fazla ise o yönetmiştir. ABD'nin 8 bin 700 ton altını var ve dünyada söz sahibi. Türkiye'de 500 ton civarında altın olduğu söyleniyor ama bu değeri yeterince kullanamıyoruz. Almanya'nın 4 bin 500 ton altın rezervi var. Türkiye, bir dolar krizinden çıkıyor. Son 1 aydır piyasa ile ilgili güzel işaretler alıyoruz. Piyasanın tam anlamı ile düzeleceğinden şüphemiz yok. Türkiye, bu ekonomik badireyi atlatır.”

EMRE ÖZGÜL


 

Foto altı:

Mehmet Kuşdemir

Satılmış Kozan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.