Almanya'dan Kısa Kısa..

Almanya'dan Kısa Kısa..

Berlinli öğretmenlerden bir uyarı grevi daha.. Berlinli öğretmenler başkent Berlin’in merkezi meydanlarından ErnstReuterPlatz´da bir araya gelerek sözleşmeli öğretmenlerin maaşlarının yükseltilmesini talep etti.

Berlinli öğretmenlerden bir uyarı grevi daha.. Berlinli öğretmenler başkent Berlin’in merkezi meydanlarından ErnstReuterPlatz´da bir araya gelerek sözleşmeli öğretmenlerin maaşlarının yükseltilmesini talep etti. Toplu iş sözleşme pazarlığını yürüten Eğitim ve Bilim Sendikası GEW´in verdiği bilgiye göre, gösteriye yaklaşık 2 bin 600 öğretmen katıldı.

Dün başlayan ve bugün de devam edecek olan Berlinli öğretmenlerin 16. uyarı grevine katılan eğitimcilerden biri de Henrick Stahr idi. Kurt Schwitters okulunda sınıf öğretmenliği yapan Stahr, “Sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu öğretmeler kadar maaş almasını garanti eden bir toplu iş sözleşmesi talep ediyoruz” dedi. Berlin okullarında 20 bin kadrolu ve 9 bin sözleşmeli öğretmen çalışıyor. Berlin Eyaleti 2014 yılında ayrıca 2000 sözleşmeli eğitimcinin işe alınacağını açıkladı.

ÖĞRETMENLİK EĞİTİM SÜRESİ UZATILIYOR

Baden-Württemberg Eyaleti’nde üniversitelerdeki öğretmenlik eğitimine köklü değişikler getiriliyor. Bakanlar Kurulu’nunu bu hafta aldığı bir kararla 2015/16 eğitim yılından itibaren geleceğin öğretmen adayları eğitimlerini bachelor ve master seviyesinde alacaklar.

Bu değişikliler çerçevesinde, öğretmenlik mesleği için şimdiye kadar geçerli olan diploma, magister) ile Bachelor Degree ve Master Degree adı altında iki çeşit mezuniyet uygulamaya konulacak. Yapılması düşünülen değişikle beraber Sonder-, Haupt ve Realschule öğretmen adaylarının normal eğitim süreleri bir yıl uzatılarak, gymnasium öğretmenlerinin eğitim süresi ile denkleştirilmesi planıyor. İlkokul öğretmen adayları için öngörülen eğitim süresi ise değişmeyerek 4 yılda kaldı.

BÜYÜK KOALİSYON EYALETLERE FARKLI YANSIYACAK

Almanya’yı önümüzde dört yıl yönetecek büyük koalisyon hükümeti için son hazırlıklar tamamlanırken, koalisyon sözleşmesindeki maddelerin eyaletlere nasıl yansıyacağı da gündemi meşgul ediyor. SPD’nin küçük koalisyon ortağı olduğu eyaletlerde federal reformların uygulanabilirliği ile ilgili endişeler artıyor.

Baden Württemberg Eyaleti’nde de Yeşillerle koalisyon ortağı olan SPD’nin federal koalisyon sözleşmesinin bazı maddelerinde Yeşiller’le ihtilafa düştüğü siyasi çevrelerde konuşulmaya başlandı. SPD’nin BW Eyalet Başkanı Nils Schmid, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, eyaletin büyük koalisyon anlaşmasına tam destek vereceğini dile getirmiş ve bu desteği hükümeti kuracak partilerin üzerinde anlaştıkları asgari ücretlerten dolayı yapacaklarını söyleyerek parti içinden de eleştiriler almıştı.

Diğer yandan eyaletin 2020’ye sıfır borçlanma hedefine ulaşması için vergi gelirlerinde artış yapılması gerekiyor. Böyle bir yaptırımı SPD’nin tüm uğraşlarına rağmen sağlayamaması sonrası, özellikle mali çerçevede eyaletin nasıl bir siyaset izleyeceği merakla bekleniyor.

BÜYÜK KOALİSYON ANLAŞMASI’NA GEÇERSİZ NOT

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) sunduğu Büyük Koalisyon Anlaşması’na geçersiz not verdi. IW Başkanı Michael Hüther, anlaşmada sadece göç alımına önem verilmesini olumlu bulduğunu belirterek bunun dışındaki diğer konuları ağır bir dille eleştirdi.

Köln merkezli Alman Ekonomi Enstitüsü (IW), Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında haftalar alan pazarlıklar sonucunda sunduğu Büyük Koalisyon Anlaşması’nı mercek altına aldı. İşverenlere yakın olarak bilinen IW’nin Başkanı Prof.Dr. Michael Hüther, Almanya’nın 2005’ten bu yana Avrupa’nın ‘hasta adamı’ olmaktan çıkıp ekonomik motoru haline geldiğini belirtti.

KİRALIK İŞÇİDE REKOR RAKAMLARA ULAŞILDI

Almanya’da işsizlerin sayısı 3 milyonun altına düştü. İşe alınanların büyük kısmı ise kiralık işçi firmaları tarafından istihdam ediliyor. IG Metall sendikasının verilerine göre Almanya’da bir işte çalışanların sayısı 322 bin arttı. Bunların 182 bini (yüzde 32) taşeron firma üzerinden, yüzde 4, 6'sı ise süreli olarak işe alındı.

Diğer bir araştırmaya göre de aynı yıl içerisinde kiralık işçi olarak çalışanların sayısı 942 bine yükseldi. Toplamda ek iş, part time ve süreli çalışan işçilerin sayısı 7 milyon 840 bine ulaştı. Federal İstatistik Dairesi, ekonomik değişikliklere hızlı bir şekilde yanıt verebilmek için şirketlerin kiralık işçileri ve süreli işçileri kullandığını kaydetti. Hesaplamalara göre on yıl önce 270 euro net kazanan bir kişi, şimdilerde 211 euro kazanıyor. 1073 euro net kazanan bir kişi ise yüzde 10 oranında daha az kazanıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.